Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws

Een van de maatregelen van Andries Gryffroy (N-VA) is paradoxaal genoeg een nieuwe heffing. 'Haal alle verborgen taksen uit de energiefactuur en beschouw die als één heffing', oppert Gryffroy. 'In je energiefactuur betaal je op die kost nog 21 procent btw, bij een heffing valt die weg.' Voor een gemiddeld gezin dat elektriciteit en gas verbruikt, komt dat neer op een besparing van 50 euro per jaar. Wie enkel elektriciteit heeft, is zo nog altijd 40 euro goedkoper af.

Daarnaast willen de Vlaams-nationalisten van netbeheerders Infrax en Eandis één bedrijf maken. Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. 'Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen.'

Voor gezinnen met een gemiddeld verbruik zou zo'n samensmelting van Eandis en Infrax een besparing van 65 euro per jaar betekenen. De elektriciteitfactuur wordt zo 25 euro per jaar goedkoper, de aardgasrekening daalt 40 euro.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste NieuwsEen van de maatregelen van Andries Gryffroy (N-VA) is paradoxaal genoeg een nieuwe heffing. 'Haal alle verborgen taksen uit de energiefactuur en beschouw die als één heffing', oppert Gryffroy. 'In je energiefactuur betaal je op die kost nog 21 procent btw, bij een heffing valt die weg.' Voor een gemiddeld gezin dat elektriciteit en gas verbruikt, komt dat neer op een besparing van 50 euro per jaar. Wie enkel elektriciteit heeft, is zo nog altijd 40 euro goedkoper af.Daarnaast willen de Vlaams-nationalisten van netbeheerders Infrax en Eandis één bedrijf maken. Dat moet toelaten om in heel wat ondersteunende diensten te knippen. 'Dan heb je bijvoorbeeld geen twee boekhoudkundige diensten nodig. Zo kan je in totaal zeker 150 miljoen euro besparen.'Voor gezinnen met een gemiddeld verbruik zou zo'n samensmelting van Eandis en Infrax een besparing van 65 euro per jaar betekenen. De elektriciteitfactuur wordt zo 25 euro per jaar goedkoper, de aardgasrekening daalt 40 euro.