N-VA en Open Vld willen belang in Belgacom afbouwen, CD&V en sp.a niet

© Belga

N-VA en de liberalen (Open Vld en MR) vinden dat de overheid haar belang in Belgacom mag afbouwen. CD&V en sp.a vinden van niet.

Meerderheidspartijen CD&V en sp.a vinden niet dat de overheid voorlopig haar belang in Belgacom moet afbouwen. “Dat zou gewoon dom zijn”, argumenteerde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman in De Zevende Dag op één. “Het bedrijf werkt goed en het is een goede bron van inkomsten.” Groen toonde zich terughoudend. De MR het overheidsberlang wel afbouwen, net als Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. Hij toonde zich op Twitter tevreden met een blokkeringsminderheid van 25 procent.

N-VA: “Geen overheidstaak om telecombedrijf te runnen”

Ook N-VA vindt dat het overheidsbelang “een stuk” mag worden afgebouwd. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker vindt het geen overheidstaak om een commercieel telecombedrijf te runnen. Bovendien zet de overheid ook de regels uit, waardoor ze speler en scheidsrechter dreigt te worden, argumenteerde hij.

“De realiteit bewijst dat dit geen probleem is”, reageerde sp.a-Kamerlid Temmerman. Haar partij is “nu geen voorstander” van een afbouw, omdat de aandelen heel wat geld opbrengen. Stefaan Van Hecke (Groen) wees daarnaast ook op het verlies aan beslissingsmacht, inclusief een mogelijke afbouw van de tewerkstelling in ons land.

“Op dit moment zou het niet wijs zijn”, toonde ook CD&V-collega Roel Deseyn zich pragmatisch. Al wil hij de dividendenpolitiek ook niet opblazen om de staatskas te spijzen. “Want de winsten kunnen ook gebruikt worden voor investeringen in het netwerk bijvoorbeeld”, argumenteerde hij. En als er zich een interessante kans voordoet om het belang toch af te bouwen, is er niets op tegen, zegt Deseyn.

Franstalige opvolger voor Bellens?

MR-vicepremier Didier Reynders herhaalde eerder dat hij wel wat ziet in een afbouw. Wat de opvolging van voormalig CEO Didier Bellens betreft, wil hij liefst een Franstalige. Voorzitter Stefaan De Clerck is immers een Vlaming.

Oppositiepartijen N-VA en Groen waarschuwden dan weer voor een politieke benoeming. “Voor een uitzonderlijk belangrijk, beursgenoteerd bedrijf als Belgacom moet men de kleur kunnen overstijgen”, besloot Dedecker. “Als het een Zwitser, Nederlander of Australiër is, mij niet gelaten. Als hij of zij maar een goed profiel heeft”, klonk het ook bij Van Hecke.

Verloning

Over de verloning van Bellens’ opvolger wilde Labille voorlopig niets kwijt. Hij wacht op een voorstel van het remuneratiecomité van Belgacom, verduidelijkte de minister nog. De socialist erkent wel de specifieke eigenheden van het bedrijf, als beursgenoteerde speler in een erg concurrentiële markt. Reynders van zijn kant wil “niet veel verder gaan” dan de limiet van 290.000 euro, met een marge van 10 procent. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content