Oppositiepartij N-VA is niet onder de indruk van de relancemaatregelen die de federale regering aangekondigd heeft bij de pas afgewerkte begrotingscontrole. "De echte problematiek van de loonkosten wordt niet aangepakt. Too little, too late", zegt N-VA-kamerlid Steven Vandeput.

N-VA: 'Budgettaire meevallers onvoldoende gebruikt'

De regering zou de budgettaire meevallers ook onvoldoende gebruiken. "De regering kan buigen op een aantal stevige meevallers: de hoger dan verwachte economische groei in het eerste semester en de dalende rentevoeten. Toch wordt deze budgettaire marge niet gebruikt om de begrotingsinspanningen te versnellen of om structurele maatregelen te nemen", zegt Vandeput.

"Komt daarbij dat een deel van de sanering wordt afgewenteld op de gewesten en dat de regering beloften doet die de begroting van 2013 zullen bezwaren". Bij de relancemaatregelen zitten er "een aantal goede elementen in", erkent de N-VA'er. "Maar waar blijven de structurele ingrepen op de loonkost?".

Groen: 'Dit is geen relance, maar een surplace'Ook oppositiepartij Groen vindt de relancemaatregelen die de regering aankondigt ondermaats. "Deze mini-maatregelen gaan de mensen en bedrijven nauwelijks helpen", zegt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke. "Het gemiddelde Europese relanceplan van onze buurlanden bedraagt 1,2% van hun bbp". De Belgische regering plakt geen bedragen op de maatregelen. "Dit is geen relance, maar een surplace".

Groen: 'Opgewarmde kost'"De onsamenhangende mini-maatregelen zijn 'too little en too late'. Sympathieke maatregelen die al in het regeerakkoord stonden, zoals de verlaging van lasten voor de eerste drie werknemers, worden nu opgewarmd en een tweede keer voorgeschoteld onder het etiket 'relance-maatregel'. De regering van traditionele partijen doet hier een mooie goed-nieuwsshow in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de mensen voelen het aan hun dalende koopkracht, de bedrijven voelen het aan de dalende competitiviteit", zegt Van Hecke.

Voor Groen zou het relanceplan drie zaken moeten bevatten: de koopkracht versterken, de bedrijven ondersteunen en de economie voorbereiden op de toekomst. "Op de eerste twee levert de regering peanuts, op het laatste helemaal niks", besluit Van Hecke. (Belga/INM)

Oppositiepartij N-VA is niet onder de indruk van de relancemaatregelen die de federale regering aangekondigd heeft bij de pas afgewerkte begrotingscontrole. "De echte problematiek van de loonkosten wordt niet aangepakt. Too little, too late", zegt N-VA-kamerlid Steven Vandeput. N-VA: 'Budgettaire meevallers onvoldoende gebruikt' De regering zou de budgettaire meevallers ook onvoldoende gebruiken. "De regering kan buigen op een aantal stevige meevallers: de hoger dan verwachte economische groei in het eerste semester en de dalende rentevoeten. Toch wordt deze budgettaire marge niet gebruikt om de begrotingsinspanningen te versnellen of om structurele maatregelen te nemen", zegt Vandeput. "Komt daarbij dat een deel van de sanering wordt afgewenteld op de gewesten en dat de regering beloften doet die de begroting van 2013 zullen bezwaren". Bij de relancemaatregelen zitten er "een aantal goede elementen in", erkent de N-VA'er. "Maar waar blijven de structurele ingrepen op de loonkost?".Groen: 'Dit is geen relance, maar een surplace'Ook oppositiepartij Groen vindt de relancemaatregelen die de regering aankondigt ondermaats. "Deze mini-maatregelen gaan de mensen en bedrijven nauwelijks helpen", zegt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke. "Het gemiddelde Europese relanceplan van onze buurlanden bedraagt 1,2% van hun bbp". De Belgische regering plakt geen bedragen op de maatregelen. "Dit is geen relance, maar een surplace".Groen: 'Opgewarmde kost'"De onsamenhangende mini-maatregelen zijn 'too little en too late'. Sympathieke maatregelen die al in het regeerakkoord stonden, zoals de verlaging van lasten voor de eerste drie werknemers, worden nu opgewarmd en een tweede keer voorgeschoteld onder het etiket 'relance-maatregel'. De regering van traditionele partijen doet hier een mooie goed-nieuwsshow in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Maar de mensen voelen het aan hun dalende koopkracht, de bedrijven voelen het aan de dalende competitiviteit", zegt Van Hecke. Voor Groen zou het relanceplan drie zaken moeten bevatten: de koopkracht versterken, de bedrijven ondersteunen en de economie voorbereiden op de toekomst. "Op de eerste twee levert de regering peanuts, op het laatste helemaal niks", besluit Van Hecke. (Belga/INM)