N-VA en CD&V hebben al wetsvoorstellen klaar rond een volwaardig statuut voor pleegouders. Die verzekeren onder meer een blijvend contact nadat de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren, maar voorzien ook een uitbreiding van het pleegzorgverlof.

Persoonlijk contact

In Vlaanderen zijn permanent zowat vierhonderd kinderen op zoek naar een pleeggezin, hekelen N-VA'ers Kristien Van Vaerenbergh en Lorin Parys. Ze voerden donderdag symbolisch actie aan het station van Vilvoorde, maar hebben ook een wetsvoorstel klaar.

Concreet voorziet dat in een recht op persoonlijk contact wanneer de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren. Daarnaast biedt het pleegouders de mogelijkheid om op te treden in dringende en dagdagelijkse zaken, zoals bijvoorbeeld bij een operatie, zonder daarvoor langs de ouders of jeugdrechter te moeten. Tot slot willen de N-VA'ers met hun voorstel ook de verlofregeling voor pleeg- en adoptieouders gelijktrekken, verduidelijkte Van Vaerenbergh donderdag ook in De Ochtend op Radio 1.

Blokkaderecht

Ook coalitiepartner CD&V trekt met voorstellen naar het parlement. Die voorzien onder meer ook een "blokkaderecht" bij kinderen die reeds lange tijd voortdurend werden opgevangen in een gezin. "Dit heeft tot gevolg dat de ouders het kind niet onmiddellijk kunnen wegtrekken uit een gezin waarin het wordt opgevangen", verduidelijkt Kamerlid Sonja Becq op haar blog. In het regeerakkoord drukte ook de nieuwe federale regering al haar wil uit om "een volwaardig wettelijk statuut" voor pleegouders uit te werken. (Belga/WB)

N-VA en CD&V hebben al wetsvoorstellen klaar rond een volwaardig statuut voor pleegouders. Die verzekeren onder meer een blijvend contact nadat de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren, maar voorzien ook een uitbreiding van het pleegzorgverlof. In Vlaanderen zijn permanent zowat vierhonderd kinderen op zoek naar een pleeggezin, hekelen N-VA'ers Kristien Van Vaerenbergh en Lorin Parys. Ze voerden donderdag symbolisch actie aan het station van Vilvoorde, maar hebben ook een wetsvoorstel klaar. Concreet voorziet dat in een recht op persoonlijk contact wanneer de kinderen naar hun natuurlijke ouders terugkeren. Daarnaast biedt het pleegouders de mogelijkheid om op te treden in dringende en dagdagelijkse zaken, zoals bijvoorbeeld bij een operatie, zonder daarvoor langs de ouders of jeugdrechter te moeten. Tot slot willen de N-VA'ers met hun voorstel ook de verlofregeling voor pleeg- en adoptieouders gelijktrekken, verduidelijkte Van Vaerenbergh donderdag ook in De Ochtend op Radio 1. Ook coalitiepartner CD&V trekt met voorstellen naar het parlement. Die voorzien onder meer ook een "blokkaderecht" bij kinderen die reeds lange tijd voortdurend werden opgevangen in een gezin. "Dit heeft tot gevolg dat de ouders het kind niet onmiddellijk kunnen wegtrekken uit een gezin waarin het wordt opgevangen", verduidelijkt Kamerlid Sonja Becq op haar blog. In het regeerakkoord drukte ook de nieuwe federale regering al haar wil uit om "een volwaardig wettelijk statuut" voor pleegouders uit te werken. (Belga/WB)