Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft in een blauwdruk zijn plannen voor de toekomst van het Belgische leger tot 2030 bekendgemaakt. Vanaf 2020 wil Defensie inzetten op een cyberveiligheidsprogramma en de uitbreiding van de vloot fregatten.

Ambitieuze plannen

De ambitieuze plannen rond cyberveiligheid komen anderhalf jaar na de cyberaanval tegen Belgacom-dochter BICS en bijna een jaar na de aanval op systemen van Buitenlandse Zaken. Het programma moet volgens Vandeput een volwaardige afdeling van het leger worden en 'beheer, bescherming, detectie en reactie' samenbrengen, zo schrijft Le Soir.

Daarnaast is er in de blauwdruk sprake van niet enkel de vervanging van de twee huidige fregatten door modernere types, maar de uitbreiding van de vloot. Die zou dan in combinatie met de Nederlandse vloot vijf fregatten tellen. Met een totaal van vier begint men internationaal op zee mee te spelen, klinkt het op deredactie.be.

'Dat zal geen enkele regering willen betalen'

Maar de plannen worden niet zo gesmaakt door oppositiepartij SP.A. Die zeggen 'verbolgen' te zijn over de voorstellen van de N-VA-minister.

'Zij hebben met deze minister Defensie in een comateuze toestand gebracht', zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen op de VRT-radio. 'Nu lanceren ze het plan om na 2020 het budget voor Defensie weer te verhogen. Bovendien willen ze de factuur voor de aankoop van een nieuwe fregat, zowat het duurste vaartuig, doorschuiven naar de volgende regering. Dat zal geen enkele regering willen betalen.' (WB)

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft in een blauwdruk zijn plannen voor de toekomst van het Belgische leger tot 2030 bekendgemaakt. Vanaf 2020 wil Defensie inzetten op een cyberveiligheidsprogramma en de uitbreiding van de vloot fregatten.De ambitieuze plannen rond cyberveiligheid komen anderhalf jaar na de cyberaanval tegen Belgacom-dochter BICS en bijna een jaar na de aanval op systemen van Buitenlandse Zaken. Het programma moet volgens Vandeput een volwaardige afdeling van het leger worden en 'beheer, bescherming, detectie en reactie' samenbrengen, zo schrijft Le Soir.Daarnaast is er in de blauwdruk sprake van niet enkel de vervanging van de twee huidige fregatten door modernere types, maar de uitbreiding van de vloot. Die zou dan in combinatie met de Nederlandse vloot vijf fregatten tellen. Met een totaal van vier begint men internationaal op zee mee te spelen, klinkt het op deredactie.be.Maar de plannen worden niet zo gesmaakt door oppositiepartij SP.A. Die zeggen 'verbolgen' te zijn over de voorstellen van de N-VA-minister.'Zij hebben met deze minister Defensie in een comateuze toestand gebracht', zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen op de VRT-radio. 'Nu lanceren ze het plan om na 2020 het budget voor Defensie weer te verhogen. Bovendien willen ze de factuur voor de aankoop van een nieuwe fregat, zowat het duurste vaartuig, doorschuiven naar de volgende regering. Dat zal geen enkele regering willen betalen.' (WB)