Ook de duur van de opdracht van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, "twee tot drie weken", stuit op onbegrip bij de N-VA.

"Alle elementen zijn gekend," zei Geert Bourgeois vrijdagochtend op Radio 1. "En zo veel tijd om berekeningen te maken, is er niet nodig. Er zijn in dit land vijf, zes, zeven instellingen die computerprogramma's hebben die op één dag al die cijfers laten uitdraaien."

Het eerste verslag van Vande Lanotte aan de koning staat gepland op 2 november.

Grootste partij

Net als zijn partijgenoot Jan Jambon donderdag, ventileerde Bourgeois vrijdag nogmaals het ongenoegen van de N-VA over het feit dat ze niet werd geconsulteerd in de aanstelling van Vande Lanotte.

"Als je het vertrouwen wil herstellen en je betrekt de grootste partij niet, creëer je problemen", aldus de Vlaamse N-VA-minister.

Fiscale autonomie

Volgens Bourgeois is hét probleem de weigering van de PS om tot echte fiscale autonomie voor de deelstaten te komen.

Hij herhaalde dat er kan worden gepraat over het voorstel van zijn voorzitter Bart De Wever, maar dat fiscale autonomie voor de N-VA essentieel is.

Geviseerd

Bourgeois voelt zich ook geviseerd vanuit socialistische hoek. Hij verwees onder meer naar ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Die riep donderdag SP.A en Groen! op om de handen in elkaar te slaan en een progressief alternatief uit te werken voor N-VA.

Ook de duur van de opdracht van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte, "twee tot drie weken", stuit op onbegrip bij de N-VA. "Alle elementen zijn gekend," zei Geert Bourgeois vrijdagochtend op Radio 1. "En zo veel tijd om berekeningen te maken, is er niet nodig. Er zijn in dit land vijf, zes, zeven instellingen die computerprogramma's hebben die op één dag al die cijfers laten uitdraaien." Het eerste verslag van Vande Lanotte aan de koning staat gepland op 2 november. Grootste partij Net als zijn partijgenoot Jan Jambon donderdag, ventileerde Bourgeois vrijdag nogmaals het ongenoegen van de N-VA over het feit dat ze niet werd geconsulteerd in de aanstelling van Vande Lanotte. "Als je het vertrouwen wil herstellen en je betrekt de grootste partij niet, creëer je problemen", aldus de Vlaamse N-VA-minister. Fiscale autonomie Volgens Bourgeois is hét probleem de weigering van de PS om tot echte fiscale autonomie voor de deelstaten te komen. Hij herhaalde dat er kan worden gepraat over het voorstel van zijn voorzitter Bart De Wever, maar dat fiscale autonomie voor de N-VA essentieel is. Geviseerd Bourgeois voelt zich ook geviseerd vanuit socialistische hoek. Hij verwees onder meer naar ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. Die riep donderdag SP.A en Groen! op om de handen in elkaar te slaan en een progressief alternatief uit te werken voor N-VA.