De boerkini verhit niet alleen de gemoederen in Frankrijk. Ook in Vlaanderen wordt er gediscussieerd over het badpak dat het hele lichaam bedekt. Afgelopen week uitte de N-VA zich als voorstander van een volledig verbod, zowel op de stranden als in het zwembad. Na een partijbureau nemen de Vlaams-nationalisten nu wat gas terug.

'Het partijbestuur is unaniem in haar afwijzing van de boerkini als een symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw,' verklaarde voorzitter Bart De Wever in het VTM-nieuws. 'Maar een algemeen verbod is een brug te ver. Wij zien geen enkel symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw graag, maar er zijn beperkingen aan de mate waarop een staat gelijkheid kan opleggen aan mensen die ze niet willen'.

De Wever noemde het verder onbegrijpelijk dat bepaalde partijen het dragen van een boerkini verdedigen 'als was het een symbool van emancipatie'.

Partijstandpunt

Een partijstandpunt van de N-VA over de boerkini leek nodig nadat Nadia Sminate, de voorzitster van de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement, enkele weken geleden pleitte voor een algemeen boerkiniverbod. Ze kreeg toen kritiek zowel van binnen de partij - Kamerlid Hendrik Vuye vond het voorstel overbodig en ondoordacht - als van andere partijen.

Nadia Sminate, Belga Image
Nadia Sminate © Belga Image

In een interview met Het Laatste Nieuws vorige week leek De Wever nog zijn steun uit te spreken voor een verbod. 'Ik proef geen verdeeldheid binnen de partij. Inhoudelijk zijn we het er met zijn allen over eens dat we ons sterker moeten wapenen tegen een ideologie die onze samenleving bedreigt.' En ook: 'Over dat verbod op de boerkini doet men graag lacherig. Alsof het louter om een kwestie van smaak en wansmaak gaat, zoals het dragen van witte sokken in sandalen. Ik heb daar de gekste linkse opinies over gelezen. Vroeger mocht een moslima alleen in een tentje aan het strand zitten. Nu mag ze het zelf aantrekken en ermee in zee gaan. Allez, we gaan erop vooruit.'

'Geen tegenspraak'

Sminate ziet geen tegenspraak in het standpunt van het partijbestuur met haar voorstel: 'Ik heb daarnet nog een gesprek gehad met onze voorzitter en met de fractieleider en van terugfluiten is zeker geen sprake. Ik heb van in het begin gezegd dat er een onderzoek ging komen naar de juridische haalbaarheid van zo'n verbod en ik blijf 200 procent achter elk woord staan dat ik gezegd heb.'

Sminate vindt het wel bijzonder spijtig dat een algemeen verbod niet mogelijk is: 'Wij staan nog altijd volledig achter het feit dat wij tegen de boerkini zijn en wij geven een duidelijk signaal naar mensen die de boerkini op handen dragen. Daar is binnen de partij geen enkele discussie over. Alleen het juridische staat in onze weg, en dat is heel spijtig', reageert ze. (KVDA)

De boerkini verhit niet alleen de gemoederen in Frankrijk. Ook in Vlaanderen wordt er gediscussieerd over het badpak dat het hele lichaam bedekt. Afgelopen week uitte de N-VA zich als voorstander van een volledig verbod, zowel op de stranden als in het zwembad. Na een partijbureau nemen de Vlaams-nationalisten nu wat gas terug. 'Het partijbestuur is unaniem in haar afwijzing van de boerkini als een symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw,' verklaarde voorzitter Bart De Wever in het VTM-nieuws. 'Maar een algemeen verbod is een brug te ver. Wij zien geen enkel symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw graag, maar er zijn beperkingen aan de mate waarop een staat gelijkheid kan opleggen aan mensen die ze niet willen'.De Wever noemde het verder onbegrijpelijk dat bepaalde partijen het dragen van een boerkini verdedigen 'als was het een symbool van emancipatie'.Een partijstandpunt van de N-VA over de boerkini leek nodig nadat Nadia Sminate, de voorzitster van de commissie Radicalisering van het Vlaams Parlement, enkele weken geleden pleitte voor een algemeen boerkiniverbod. Ze kreeg toen kritiek zowel van binnen de partij - Kamerlid Hendrik Vuye vond het voorstel overbodig en ondoordacht - als van andere partijen.In een interview met Het Laatste Nieuws vorige week leek De Wever nog zijn steun uit te spreken voor een verbod. 'Ik proef geen verdeeldheid binnen de partij. Inhoudelijk zijn we het er met zijn allen over eens dat we ons sterker moeten wapenen tegen een ideologie die onze samenleving bedreigt.' En ook: 'Over dat verbod op de boerkini doet men graag lacherig. Alsof het louter om een kwestie van smaak en wansmaak gaat, zoals het dragen van witte sokken in sandalen. Ik heb daar de gekste linkse opinies over gelezen. Vroeger mocht een moslima alleen in een tentje aan het strand zitten. Nu mag ze het zelf aantrekken en ermee in zee gaan. Allez, we gaan erop vooruit.'Sminate ziet geen tegenspraak in het standpunt van het partijbestuur met haar voorstel: 'Ik heb daarnet nog een gesprek gehad met onze voorzitter en met de fractieleider en van terugfluiten is zeker geen sprake. Ik heb van in het begin gezegd dat er een onderzoek ging komen naar de juridische haalbaarheid van zo'n verbod en ik blijf 200 procent achter elk woord staan dat ik gezegd heb.' Sminate vindt het wel bijzonder spijtig dat een algemeen verbod niet mogelijk is: 'Wij staan nog altijd volledig achter het feit dat wij tegen de boerkini zijn en wij geven een duidelijk signaal naar mensen die de boerkini op handen dragen. Daar is binnen de partij geen enkele discussie over. Alleen het juridische staat in onze weg, en dat is heel spijtig', reageert ze. (KVDA)