N-VA: ‘Aanpak Mayeur hoort thuis in Sovjet-Unie, niet in Brussel’

Johan Van den Driessche (N-VA) © Belga

De Brusselse N-VA wil dat burgemeester Yvan Mayeur (PS) opstapt.

‘We hebben het gehad met Yvan Mayeur (PS). Met een ideologie en aanpak die thuishoort in het Sovjettijdperk lijkt het mij niet wenselijk dat hij een stad als Brussel bestuurt.’ Zo reageert Johan Van den Driessche, N-VA fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk parlement in een persbericht op de uitlatingen van de Brusselse burgemeester Mayeur.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaat zijn korpschef ondervragen over de 99 administratieve aanhoudingen van zaterdag aan de Beurs. Hij vindt dat de politie te streng optrad. Bij het korps heerst dan weer onvrede over de houding van de burgemeester.

Volgens N-VA is dit slechts een van de vele fouten die Mayeur de afgelopen week maakte. Ook zijn uitlatingen na 28 maart pikken ze niet. Op die zondag trokken een 450-tal hooligans naar Brussel en maakten amok op het Beursplein. Mayeur noemde hen: ‘extremisten die de stad kwamen bevuilen. Het publiek van N-VA en Bart De Wever.’ Hij verwees naar de gezamenlijke verklaring van de andere Vlaamse partijen, CD&V, Open VLD, SP.A en Groen, waarin zij het gedrag van de extreemrechtse hooligans eendrachtig veroordeelden. N-VA-voorzitter Bart De Wever koos er namelijk voor deze niet te ondertekenen. ‘Hoe meer aandacht je hooligans geeft, hoe groter ze zich wanen. Je mag ze dat niet gunnen’, klonk het.

Pittige interpellatie

Voor N-VA is het ‘nu wel genoeg geweest’. De Brusselse afdeling raadt de burgemeester aan te vertrekken. Ze vergelijkt zijn gedrag met de Sovjet-Unie. ‘Ook daar was de wil van de burgemeester wet, zelfs als die ingaat tegen een gewestelijk besluit.’

‘Ook daar kon de burgemeester zich veel veroorloven zoals naar hartelust beledigen en beschuldigen en de schuld voor wat verkeerd loopt systematisch bij anderen te leggen, vraag dat maar aan zijn politiekorps, de minister van binnenlandse zaken, Vilvoorde, Antwerpen, Vlaanderen… . Ook daar werd het veiligheidsbeleid ideologisch bepaald, zoals uit zijn reactie blijkt naar aanleiding van de recente beursbetogingen.’

Van den Driessche stelt dat Brussel pas aan een nieuw hoofdstuk kan beginnen als Mayeur vertrekt. ‘Het zal een pittige interpellatie worden op de gemeenteraad van 11 april’, klinkt het.

Partner Content