Muzikante Nele Van den Broeck: ‘Ik ben verslaafd aan een podcast over de brexit. Dat ontspant me’

© Karl
Peter Casteels

Nele Van den Broeck is muzikante, schrijfster en actrice. Ze woont in Londen en werkt momenteel aan haar eigen musical. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 15 minuten en 11 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Ik ben freelancer. Als ik enkele weken geen opdrachten heb of tussen twee repetitieperiodes zit, ben ik eigenlijk werkloos. Maar dat beschouw ik dan maar als mijn vakantie.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Deze zomer ben ik ontzettend druk met een musical die ik schreef. Nele Needs a Holiday, heet die ironisch genoeg. Maar in september heb ik twee weken geblokkeerd om echt niets te doen. Ik zou het liefst naar de Canarische Eilanden gaan, mijn lief wil met een tandem langs boerderijen fietsen in Nederland.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ik luister ’s avonds vaak naar podcasts, dat is ook de manier waarop ik het meeste nieuws binnenkrijg. Ik ben verslaafd aan Remainiacs, een podcast over de brexit. Vreemd genoeg ontspant zulk politiek nieuws mij. Het gruwelijkste wereldnieuws, zoals de vluchtelingencrisis, probeer ik tijdens mijn vakantie wel even weg te duwen.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Ik was met vier vriendinnen in Marokko en we zaten op een bus te wachten die maar niet kwam. Dat ik me daar absoluut geen zorgen om maakte, en het me zelfs niet kon schelen of die bus uiteindelijk zou komen of niet, was een heel fijn gevoel.

Ik zou het liefst naar de Canarische Eilanden gaan, mijn lief wil met een tandem langs boerderijen fietsen in Nederland

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Ik zat op een strand in Kroatië. Iedereen rond mij had een fantastische tijd, terwijl ik over m’n werk zat te stressen en mezelf te dik vond in de bikini die ik aanhad.

Wat is het beste boek dat u op vakantie hebt gelezen?

Schitterende ruïnes van Jess Walter. Dat is echt een meesterwerk, dat zich afspeelt rond een strandhuis in een verlaten dorp in Italië. Elk hoofdstuk gaat over een ander personage, maar op het einde slaagt hij erin om al die verhalen op een heel ingenieuze wijze toch allemaal samen te brengen.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik heb net op aanraden van een vriendin Effortless Mastery van Kenny Werner besteld. Het is een soort zelfhulpboek voor muzikanten. (lacht)

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie hebt bezocht?

Het Hundertwasser House in Wenen. Het is het huis van een veelzijdige kunstenaar en architect, Friedensreich Hundertwasser, die geloofde dat de mens niet gemaakt is voor rechte lijnen en alleen maar natuurlijke vormen gebruikte. Dat huis is echt een aanrader.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Sokken in sandalen dragen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Ik was dertien jaar toen ik met mijn ouders op vakantie was aan het drielandenpunt. Er was een superknappe jongen tegen wie ik niet durfde te praten en die ik op de laatste dag een brief heb gestuurd. Daarna heb ik er niets meer van gehoord, dus ik vraag me nog weleens af of hij die brief ooit heeft gelezen. En of hij ‘m misschien nog heeft, want ik heb geen idee meer wat er in stond en daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Overweegt u in de zomer weleens om uw leven helemaal om te gooien?

Ja, zeker. Ik heb nu een heel jaar hard gewerkt en heb vaak een bucolische fantasie over een leven op het platteland. Misschien moet ik daar eens twee weken gaan wonen om te merken dat dat echt niets voor mij is.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Nee. Ik reis al vaak alleen voor mijn werk, en ik heb daar eigenlijk een hekel aan.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ja, dat moet ik mezelf nog afleren. Soms lijken mijn vakanties op werken met een slechtere internetverbinding.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik gooi liever met frisbees. (lacht)

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan gedurende het jaar?

Als het mij lukt om even alles te vergeten wel, ja. Helaas gebeurt dat niet zo vaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content