De federale regering moet tijdens de begrotingscontrole op zoek naar 500 miljoen euro dit jaar en nog eens 3 miljard euro volgend jaar. Ook de gewesten moeten bijdragen. Vice-premier Didier Reynders liet onlangs nog verstaan dat ze geen andere keuze hebben dan mee te betalen.

Loonlastenverlaging

Vlaams minister van begroting Philippe Muyters (N-VA) is dat niet van plan, ook niet als er een door Vlaams minister-president Kris Peeters gevraagde loonlastenverlaging komt. 'Dat ze ons dan maar de bevoegdheid over de loonlasten geven,' zegt Muyters in een interview met Het Nieuwsblad.

'Stel: mijn rekening is in orde, maar die van mijn buurman niet. Moet ik dan snel wat overschot boeken, zodat die buurman extra schulden kan maken? Komaan zeg. Waarmee zijn we dan bezig?'

De uitspraken van Muyters zetten de relatie tussen de Vlaamse en de federale regering op scherp, maar ook de verhoudingen binnen de Vlaamse regering zelf. CD&V en SP.A hebben al laten weten dat ze wel bereid zijn om bij te dragen.

Vlaams minister-president Kris Peeters vraagt in ruil voor een Vlaamse bijdrage dat de federale regering een loonlastenverlaging doorvoert. Een akkoord daarover zou in de maak zijn.

Regeerakkoord

Muyters zei op Radio 1 dat hij het probleem niet ziet. 'Ik kijk gewoon naar het regeerakkoord. Daar staat in dat Vlaanderen een begroting in evenwicht moet hebben. Ik hoop niet dat dit voor problemen met minister-president Peeters zorgt. Ik hou me aan het regeerakkoord en zie niet in hoe daar problemen van kunnen komen.'

'Ik ben ook een grote voorstander van loonlastenverlaging,' zei Muyters, 'maar ik denk dat het nuttiger is om de bevoegdheden over de loonlasten over te hevelen naar Vlaanderen dan dit over te laten aan de federale overheid.'

Minister Muyters ontkent dat hij met zijn uitspraken al in verkiezingsmodus zit. 'Nee. Wij nemen elke week opnieuw beslissingen. We leveren sterkt werk. We gaan gewoon door en spelen in op de noden van Vlaanderen.' (EE)

De federale regering moet tijdens de begrotingscontrole op zoek naar 500 miljoen euro dit jaar en nog eens 3 miljard euro volgend jaar. Ook de gewesten moeten bijdragen. Vice-premier Didier Reynders liet onlangs nog verstaan dat ze geen andere keuze hebben dan mee te betalen. Loonlastenverlaging Vlaams minister van begroting Philippe Muyters (N-VA) is dat niet van plan, ook niet als er een door Vlaams minister-president Kris Peeters gevraagde loonlastenverlaging komt. 'Dat ze ons dan maar de bevoegdheid over de loonlasten geven,' zegt Muyters in een interview met Het Nieuwsblad. 'Stel: mijn rekening is in orde, maar die van mijn buurman niet. Moet ik dan snel wat overschot boeken, zodat die buurman extra schulden kan maken? Komaan zeg. Waarmee zijn we dan bezig?' De uitspraken van Muyters zetten de relatie tussen de Vlaamse en de federale regering op scherp, maar ook de verhoudingen binnen de Vlaamse regering zelf. CD&V en SP.A hebben al laten weten dat ze wel bereid zijn om bij te dragen. Vlaams minister-president Kris Peeters vraagt in ruil voor een Vlaamse bijdrage dat de federale regering een loonlastenverlaging doorvoert. Een akkoord daarover zou in de maak zijn. Regeerakkoord Muyters zei op Radio 1 dat hij het probleem niet ziet. 'Ik kijk gewoon naar het regeerakkoord. Daar staat in dat Vlaanderen een begroting in evenwicht moet hebben. Ik hoop niet dat dit voor problemen met minister-president Peeters zorgt. Ik hou me aan het regeerakkoord en zie niet in hoe daar problemen van kunnen komen.' 'Ik ben ook een grote voorstander van loonlastenverlaging,' zei Muyters, 'maar ik denk dat het nuttiger is om de bevoegdheden over de loonlasten over te hevelen naar Vlaanderen dan dit over te laten aan de federale overheid.' Minister Muyters ontkent dat hij met zijn uitspraken al in verkiezingsmodus zit. 'Nee. Wij nemen elke week opnieuw beslissingen. We leveren sterkt werk. We gaan gewoon door en spelen in op de noden van Vlaanderen.' (EE)