Uit een onderzoek van het Minderhedenforum bleek dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleende aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp. Verschillende partijen riepen daarna op om praktijktests in te voeren.

Praktijktests

De overheid zou de betrokken bedrijven dan actief en systematisch laten opbellen met zogenaamde mystery callers, met de vraag om een Vlaamse poetshulp. "Er moet een convenant worden opgesteld tussen de sector en de overheid", vond Robrecht Bothuyne (CD&V) in het parlement. "Het juridisch kader voor mystery calls moet worden uitgeklaard."

Volgens Yasmine Kherbache (SP.A) mogen we het opsporen van discriminatie niet laten afhangen van toevalligheden. "We moeten er met de eigen inspectie alles aan doen om het vast te stellen en te bestrijden." Praktijktests zijn volgens haar een bijzonder nuttig instrument, dat ook in onder meer de financiële sector wordt gebruikt. "Met praktijktests beschikken we over onbetwistbare cijfers, die kunnen leiden tot sancties", vond ook Imade Annouri van Groen.

Juridische moeilijkheden

Vlaams Belang was dan weer absoluut niet te vinden voor de tests. "Ik heb alle begrip voor oude dametjes die een poetshulp van hier prefereren omdat hen dat in deze tijden meer op hun gemak stelt", zei partijvoorzitter Tom Van Grieken. Ook N-VA toonde zich een koele minnaar van het systeem. "Net als mijn partij ben ik er geen voorstander van, maar ik ben bereid de discussie te voeren", zei bevoegd minister Muyters. De minister ziet evenwel juridische moeilijkheden, onder meer in het feit dat een inspecteur zich moet legitimeren. (Belga/WB)

Uit een onderzoek van het Minderhedenforum bleek dat 165 van 251 onderzochte poetsbedrijven in Vlaanderen gevolg verleende aan de vraag van een klant om een niet-allochtone poetshulp. Verschillende partijen riepen daarna op om praktijktests in te voeren. De overheid zou de betrokken bedrijven dan actief en systematisch laten opbellen met zogenaamde mystery callers, met de vraag om een Vlaamse poetshulp. "Er moet een convenant worden opgesteld tussen de sector en de overheid", vond Robrecht Bothuyne (CD&V) in het parlement. "Het juridisch kader voor mystery calls moet worden uitgeklaard." Volgens Yasmine Kherbache (SP.A) mogen we het opsporen van discriminatie niet laten afhangen van toevalligheden. "We moeten er met de eigen inspectie alles aan doen om het vast te stellen en te bestrijden." Praktijktests zijn volgens haar een bijzonder nuttig instrument, dat ook in onder meer de financiële sector wordt gebruikt. "Met praktijktests beschikken we over onbetwistbare cijfers, die kunnen leiden tot sancties", vond ook Imade Annouri van Groen. Vlaams Belang was dan weer absoluut niet te vinden voor de tests. "Ik heb alle begrip voor oude dametjes die een poetshulp van hier prefereren omdat hen dat in deze tijden meer op hun gemak stelt", zei partijvoorzitter Tom Van Grieken. Ook N-VA toonde zich een koele minnaar van het systeem. "Net als mijn partij ben ik er geen voorstander van, maar ik ben bereid de discussie te voeren", zei bevoegd minister Muyters. De minister ziet evenwel juridische moeilijkheden, onder meer in het feit dat een inspecteur zich moet legitimeren. (Belga/WB)