Het Gentse hof van beroep heeft de 51-jarige Steven De Geynst vrijgesproken van de diefstal van twee zakken met misbakken muffins uit een afvalcontainer aan een supermarkt. Het hof vernietigt daarmee de straf van zes maanden cel met uitstel die de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde had opgelegd.

Het arrest stelt dat er geen bedrieglijk opzet was om diefstal te plegen, omdat de zaakvoerder van de supermarkt in het verleden wel toestemming had gegeven om producten uit de container te halen. Het hof oordeelt wel dat de muffins nog eigendom waren van de supermarkt. "Het afval blijft eigendom tot het opgehaald is door de afvaldienst. De eigenaar heeft de producten niet vrijwillig prijsgegeven, want de container stond aan de achterkant van de supermarkt op een parking op privéterrein."

Applaus van honderdtal sympathisanten

De rechters oordeelden dat er niet aan alle elementen voldaan was om van diefstal te spreken en ontsloegen de man van rechtsvervolging. Het arrest werd op applaus onthaald door een honderdtal sympathisanten in het hof van beroep, die De Geynst steunen in een strijd tegen voedselverspilling.

De Geynst wil gesprek met supermarkten

"Mijn cliënt had gedurende zeven jaar een mondelinge overeenkomst met de uitbater van de supermarkt, die toeliet dat hij bepaalde producten meenam. Het hof meent dat mijn cliënt niet kwaadwillig de muffins wegnam en dat er dus geen diefstal is", zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck, aldus De Standaard.

Voor de Geynst kwam de vrijspraak onverwacht: "Het hof aanvaardt blijkbaar dat ik al jaren een dialoog had met de eigenaar over het recupereren van weggesmeten producten. Het is duidelijk dat iedereen naar de supermarkten moet stappen en dat we afspraken moeten maken over voedsel dat weggesmeten wordt. Ik hoop dat het probleem in de aandacht blijft en dat het arrest het containerduiken uit de illegaliteit haalt."

Diefstal met geweld

De Geynst haalde op 22 maart 2010 twee zakken muffins uit de afvalcontainer op een parkeerterrein aan een vestiging van de GB in Rupelmonde. Hij wou daarna wegfietsen, maar werd tegengehouden door het personeel van het warenhuis. De politie kwam ter plaatse en de man werd opgepakt. Hij werd gedagvaard voor diefstal met geweld, omdat hij zich had verzet tegen het supermarktpersoneel.

PVDA-voorzitter Peter Mertens: 'Hallucinant dat De Geynst terecht stond maar miljoenenfraudeur Dominiek De Clerck akkoordjes met justitie sluit'

"Een rechtvaardige uitspraak", vindt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Hij stelt zich vragen bij de prioriteiten van het gerecht. "Het blijft een hallucinant verhaal. Steven moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij twee zakken vervallen muffins meenam uit een afvalcontainer. Maar een miljoenenfraudeur als Dominiek De Clerck, zoon van tapijtbaron Roger De Clerck, kan het op een akkoordje gooien met justitie en wordt niet vervolgd. Hoe durven ze?" (Belga/SD)

Het Gentse hof van beroep heeft de 51-jarige Steven De Geynst vrijgesproken van de diefstal van twee zakken met misbakken muffins uit een afvalcontainer aan een supermarkt. Het hof vernietigt daarmee de straf van zes maanden cel met uitstel die de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde had opgelegd.Het arrest stelt dat er geen bedrieglijk opzet was om diefstal te plegen, omdat de zaakvoerder van de supermarkt in het verleden wel toestemming had gegeven om producten uit de container te halen. Het hof oordeelt wel dat de muffins nog eigendom waren van de supermarkt. "Het afval blijft eigendom tot het opgehaald is door de afvaldienst. De eigenaar heeft de producten niet vrijwillig prijsgegeven, want de container stond aan de achterkant van de supermarkt op een parking op privéterrein."Applaus van honderdtal sympathisantenDe rechters oordeelden dat er niet aan alle elementen voldaan was om van diefstal te spreken en ontsloegen de man van rechtsvervolging. Het arrest werd op applaus onthaald door een honderdtal sympathisanten in het hof van beroep, die De Geynst steunen in een strijd tegen voedselverspilling.De Geynst wil gesprek met supermarkten "Mijn cliënt had gedurende zeven jaar een mondelinge overeenkomst met de uitbater van de supermarkt, die toeliet dat hij bepaalde producten meenam. Het hof meent dat mijn cliënt niet kwaadwillig de muffins wegnam en dat er dus geen diefstal is", zegt zijn advocaat Frank Scheerlinck, aldus De Standaard.Voor de Geynst kwam de vrijspraak onverwacht: "Het hof aanvaardt blijkbaar dat ik al jaren een dialoog had met de eigenaar over het recupereren van weggesmeten producten. Het is duidelijk dat iedereen naar de supermarkten moet stappen en dat we afspraken moeten maken over voedsel dat weggesmeten wordt. Ik hoop dat het probleem in de aandacht blijft en dat het arrest het containerduiken uit de illegaliteit haalt."Diefstal met geweldDe Geynst haalde op 22 maart 2010 twee zakken muffins uit de afvalcontainer op een parkeerterrein aan een vestiging van de GB in Rupelmonde. Hij wou daarna wegfietsen, maar werd tegengehouden door het personeel van het warenhuis. De politie kwam ter plaatse en de man werd opgepakt. Hij werd gedagvaard voor diefstal met geweld, omdat hij zich had verzet tegen het supermarktpersoneel.PVDA-voorzitter Peter Mertens: 'Hallucinant dat De Geynst terecht stond maar miljoenenfraudeur Dominiek De Clerck akkoordjes met justitie sluit'"Een rechtvaardige uitspraak", vindt Peter Mertens, voorzitter van de PVDA. Hij stelt zich vragen bij de prioriteiten van het gerecht. "Het blijft een hallucinant verhaal. Steven moet voor de rechtbank verschijnen omdat hij twee zakken vervallen muffins meenam uit een afvalcontainer. Maar een miljoenenfraudeur als Dominiek De Clerck, zoon van tapijtbaron Roger De Clerck, kan het op een akkoordje gooien met justitie en wordt niet vervolgd. Hoe durven ze?" (Belga/SD)