Dat heeft hij donderdagmorgen gezegd op Bel-RTL. Eerder had Bouchez gezegd dat hij geen formatiegesprekken wou voor september.

De regering van Sophie Wilmès (MR), bestaande uit MR, CD&V en Open Vld, beschikt zelf niet over een meerderheid in de Kamer. Om de coronacrisis te bestrijden, kreeg die minderheidsregering wel het vertrouwen van een ruime coalitie. Tien partijen gaven de regering volmachten voor drie maanden. Die lopen dus in juni af, al kunnen ze nog eens met drie maanden verlengd worden.

MR-voorzitter Bouchez zei een tiental dagen geleden nog dat hij tot september geen nieuwe regeringsonderhandelingen wil. De aandacht moet gaan naar het bestrijden van de coronacrisis, was zijn argument. Intussen hebben verschillende partijen laten weten dat ze de volmachten in juni niet willen verlengen.

Bouchez houdt de deur nu ook niet langer dicht. 'We kunnen in juni onderhandelingen beginnen als de gezondheidssituatie gestabiliseerd is', klonk het donderdag.

Magnette: 'Verkiezingen in september lijken materieel onmogelijk'

PS-voorzitter Paul Magnette staat achter het idee van nieuwe verkiezingen in september, maar hij vreest dat die materieel onmogelijk zijn vanwege het coronavirus. Hij wil alsnog een regering proberen te vormen op basis van de huidige zetelverdeling in de Kamer, zegt hij in interviews met Le Soir en Sudpresse.

Volgens Magnette heeft de coronacrisis de maatschappij grondig veranderd en heeft dat zo zijn gevolgen. 'Wanneer je keuzes moet maken rond het vastleggen van een echt sociaal en ecologisch pact voor de volgende decennia, zou je volgens een politieke logica de burgers moeten raadplegen en tot verkiezingen overgaan', zegt Magnette. 'Maar we weten niet wanneer de beperkingsmaatregelen volledig weg zullen zijn en het is ondenkbaar om verkiezingen te organiseren met anderhalve meter afstand tussen de mensen in het stembureau. Vanwege materiële redenen lijkt me dat onmogelijk'.

Magnette wil proberen om een regering te vormen op basis van de huidige verdeling in het parlement. 'Ik reken op diegenen die tot nu toe zeiden: 'We geven te veel uit', 'we moeten besparen in de gezondheidszorg', maar die we nu al weken niet helemaal niet meer horen. Integendeel, ze roepen de staat om hulp'.

Dat heeft hij donderdagmorgen gezegd op Bel-RTL. Eerder had Bouchez gezegd dat hij geen formatiegesprekken wou voor september. De regering van Sophie Wilmès (MR), bestaande uit MR, CD&V en Open Vld, beschikt zelf niet over een meerderheid in de Kamer. Om de coronacrisis te bestrijden, kreeg die minderheidsregering wel het vertrouwen van een ruime coalitie. Tien partijen gaven de regering volmachten voor drie maanden. Die lopen dus in juni af, al kunnen ze nog eens met drie maanden verlengd worden. MR-voorzitter Bouchez zei een tiental dagen geleden nog dat hij tot september geen nieuwe regeringsonderhandelingen wil. De aandacht moet gaan naar het bestrijden van de coronacrisis, was zijn argument. Intussen hebben verschillende partijen laten weten dat ze de volmachten in juni niet willen verlengen. Bouchez houdt de deur nu ook niet langer dicht. 'We kunnen in juni onderhandelingen beginnen als de gezondheidssituatie gestabiliseerd is', klonk het donderdag. PS-voorzitter Paul Magnette staat achter het idee van nieuwe verkiezingen in september, maar hij vreest dat die materieel onmogelijk zijn vanwege het coronavirus. Hij wil alsnog een regering proberen te vormen op basis van de huidige zetelverdeling in de Kamer, zegt hij in interviews met Le Soir en Sudpresse. Volgens Magnette heeft de coronacrisis de maatschappij grondig veranderd en heeft dat zo zijn gevolgen. 'Wanneer je keuzes moet maken rond het vastleggen van een echt sociaal en ecologisch pact voor de volgende decennia, zou je volgens een politieke logica de burgers moeten raadplegen en tot verkiezingen overgaan', zegt Magnette. 'Maar we weten niet wanneer de beperkingsmaatregelen volledig weg zullen zijn en het is ondenkbaar om verkiezingen te organiseren met anderhalve meter afstand tussen de mensen in het stembureau. Vanwege materiële redenen lijkt me dat onmogelijk'. Magnette wil proberen om een regering te vormen op basis van de huidige verdeling in het parlement. 'Ik reken op diegenen die tot nu toe zeiden: 'We geven te veel uit', 'we moeten besparen in de gezondheidszorg', maar die we nu al weken niet helemaal niet meer horen. Integendeel, ze roepen de staat om hulp'.