MR-jongeren steunen fusie Brusselse politiezones

Politie Brussel © Belga Image

Met hun initiatief willen ze het idee doorbreken dat die fusie een communautaire kwestie zou zijn.

Jeunes MR, de jongerenafdeling van de Franstalige liberalen, is voorstander van een eengemaakte politiezone in Brussel. Voorzitter Mathieu Bihet onderschreef mee een open brief waar voor een fusie van de zes zones wordt gepleit, samen met de voorzitters van JONGCD&V, de Jongsocialisten en Jong N-VA.

Met hun initiatief willen ze het idee doorbreken dat die fusie een communautaire kwestie zou zijn.

De eenmaking van de Brusselse zones wordt geregeld vanuit Vlaamse hoek naar voren geschoven om de misdaadbestrijding efficiënter aan te pakken, recent nog naar aanleiding van de rellen in Brussel. Aan Franstalige zijde is de appetijt voor die fusie niet zo groot.

Gecentraliseerd

In een open brief pleiten verschillende jongerenvoorzitters nu ook voor een eenmaking. Ook de Jeunes MR scharen zich achter de oproep. ‘Momenteel hebben de zes politiezones ieder hun eigen aankoopbeleid, hun eigen politieraad, hun eigen personeelsbeleid en hun eigen werkgebied. Een dergelijke structuur kan een optimale werking in geen geval garanderen’, schrijft het kwartet.

Het viertal verwijst ook naar grote steden als Amsterdam, New York, Sao Paulo en Londen, die allen een gecentraliseerd beheer van de ordediensten hebben.

‘De fusie van de zes politiezones lijkt ons primordiaal om een efficiënte dienstverlening van de politie te garanderen. Dit gaat uit van een rationaliseringsopdracht waar niet enkel in Brussel, maar ook in Wallonië en Vlaanderen vraag naar is. Brussel moet hierin volgen’, luidt het.

Partner Content