Olivier Mouton

MR-hemel dan toch niet opgeklaard? Michel-Reynders: het wantrouwen, tot het einde …

Olivier Mouton Politiek redacteur bij Le Vif/L'Express

Charles Michel ziet zichzelf eerste minister van de Zweedse coalitie zodra de budgettaire marathon afgelopen is. Didier Reynders heeft echter “nooit iets afgevoerd”, met inbegrip van de Zestien. Er blijven spanningen en ruis op de lijn binnen de MR en dat op het slechtste denkbare moment.

“De discussie over de cast heeft nog niet plaats gevonden, we zijn ongetwijfeld de laatste partij in die situatie”. In de directe omgeving van Didier Reynders, uittredend vicepremier, is een zekere irritatie voelbaar over de berichten die melden dat de deal gesloten zou zijn: Charles Michel, huidig coformateur met Kris Peeters (CD&V), wordt eerste minister en Reynders zijn MR-vicepremier met “an offer you can’t refuse”.

‘Niets uitgesloten’

De huidige minister van Buitenlandse zaken, die trouw aan zijn temperament blijft, liet gisterenavond nog volgend zinnetje ontvallen in het journaal van RTL-TVI : “Ik heb nooit iets uitgesloten …”. En alsof hij nog meer wilde aandringen postte hij nu dinsdag dezelfde tweet. “We blijven bij ons standpunt: de Zestien, een functie van vicepremier of het hoofd van de MR omdat we een sterk voorzitterschap nodig hebben” luidt het in de omgeving van Didier Reynders.

Zal de clanoorlog tussen Michel en Reynders op het slechtste moment de kop opsteken ? Het is redelijk ongelofelijk dat het probleem tussen de twee mannen nog niet geregeld is terwijl het einde van de onderhandelingen nadert en Charles Michel naar alle waarschijnlijkheid de Zestien op het oog heeft.

‘Objectief verdrag’

De laatste maanden bestond er tussen hen een objectief verdrag. Ze wilden immers beide de keuze om hun partij in een riskante, maar “socio-economisch coherente”, configuratie met N-VA tot een goed einde brengen. Sinds de machtsovername door de groep Renaissance van Charles Michel in 2011, blijven de uitstaande rekeningen tussen Michel en Reynders echter bijzonder hoog. De groep verweet Didier Reynders de partij in de steek te laten in het belang van zijn functie van vicepremier.

Zijn de verklaringen van Reynders een middel om de druk in de laatste rechte lijn te verhogen met de bedoeling de gewenste functie te krijgen ? Als de MR de post van eerste minister krijgt, bestaat de kans immers dat de Franstalige liberalen de belangrijkste ministerposten aan de Vlaamse partijen moeten over laten. Of gaat het, erger nog, om een wraakactie?

‘Onderhandelingen verzieken’

Blijft echter dat de zichtbare spanningen tussen de kopstukken het einde van de onderhandelingen kunnen verzieken. Er moet dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Volgens een interne bron moet dat “in het partijbureau” gebeuren. Voor de Zweedse coalitie is het eerder een slecht teken: als het vuur smeult binnen de MR met Didier Reynders vicepremier of aan het hoofd van een sterk voorzitterschap voorspelt dat niet veel goeds voor de stabiliteit van de regering …

Olivier Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content