MR-Europarlementslid bied premier Michel excuses aan na kritiek op uitwijzingen naar Soedan

09/01/18 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:45

Bron: Belga

Europarlementslid Gérard Deprez (MR) had onlangs gezegd dat we met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken "de grens bereikt hebben van wat tolereerbaar is". Deprez trekt die woorden niet terug, maar verontschuldigt zich voor de schade die deze hebben toegebracht aan de premier.

MR-Europarlementslid bied premier Michel excuses aan na kritiek op uitwijzingen naar Soedan

Gerard Deprez © Belga

'Met de affaire-Soedan hebben we vandaag de grens bereikt van wat deontologisch tolereerbaar is', zei MR-europarlementslid Gérard Deprez, een vertrouweling van premier Charles Michel, onlangs in L'Echo. 'Je kan het niet anders zeggen: mensen terugsturen naar Soedan is onaanvaardbaar. Je kan je niet verschuilen achter het feit dat andere Europese landen hetzelfde doen; met de diensten van een dictatuur werk je niet samen. Voor mij, maar ook voor veel MR-kiezers, grenst dit aan hetgeen tolereerbaar is.'

Deprez heeft de premier nu zijn excuses aangeboden voor die verklaringen. 'Sommige politieke spelers hebben mijn uitspraken gebruikt en dat heeft de premier schade toegebracht, als premier en als mens', zegt Deprez. Hij blijft wel bij zijn analyse over staatssecretaris Theo Francken, maar benadrukt dat hij nooit het ontslag van de staatssecretaris heeft gevraagd. Deprez hoopt dat het onderzoek dat het CGVS zal voeren naar de uitwijzing van Soedanezen snel resultaten oplevert.

Onze partners