MR en CDH houden reactie op voorstellen DéFI voor zich

Olivier Maingain (Défi). © BelgaImage

Daags nadat de Franstalige partij DéFI tachtig voorstellen heeft opgelijst die ze opgenomen wil zien in een toekomstig regeerakkoord voor de Franse gemeenschap, hebben de MR en het CDH daar nog altijd niet op willen reageren. De twee partijen zijn op DéFI aangewezen, maar houden hun reactie voor zich.

De Franstalige christendemocraten geven geen commentaar, de liberalen zeggen de voorstellen nog te bestuderen.

‘Die voorstellen zijn niet exhaustief. Ze draaien rond de essentie: het behoud van de instelling en haar bevoegdheden’, lichtte DéFI-voorzitter Olivier Maingain maandag zijn démarche toe. Hij wil onder meer dat de regering van de Franse gemeenschap voortaan uit vijf ministers zou bestaan, van wie er twee uit de Waalse en twee uit de Brusselse regering komen. De vijfde zou specifiek voor de Franse gemeenschap bevoegd zijn. Tegelijk is DéFI tegen bevoegdheidsoverdrachten van de Franse gemeenschap naar het Waals gewest.

Maingain maakte zijn voorstellen maandag stipt om 17 uur over aan de MR en het CDH. Die partijen lijken de kansen op een samenwerking met DéFI niet te willen hypothekeren en reageren dus (voorlopig) niet. Bij de PS, die door coalitiepartner CDH de wacht is aangezegd, worden de voorstellen goed onthaald. Ze vertonen “erg sterke gelijkenissen” met de voorstellen van PS-voorzitter Elio Di Rupo, luidt het daar. Di Rupo zelf reserveert zijn commentaar voor Maingain. Een ontmoeting tussen de twee partijvoorzitters zou echter nog niet gepland zijn.

Ook een vergadering van MR, CDH en DéFI werd voorlopig niet aangekondigd.

Partner Content