Een groep van zes anonieme ministers, oud-ministers en parlementairen van de MR vinden dat Charles Michel vanaf september zijn mandaat als partijvoorzitter moet afstaan, zeggen ze aan Le Soir. 'Charles Michel geeft signalen waaruit we begrijpen dat hij tot 1 december wil blijven. Voor ons moet hij voor die datum vertrekken', zegt een van hen in de krant.

'De interne campagne binnen de MR moet vanaf september gelanceerd worden en de nieuwe voorzitter moet zijn functie ten laatste de tweede dinsdag van oktober kunnen opnemen', klinkt het. 'Een afscheidnemende voorzitter hoort niet de positie van de MR in Wallonië voor de komende vijf jaar te bepalen, en het zou niet gezond zijn als een laattijdig benoemde voorzitter zich in de strijd om de federale regeringsvorming moet werpen.'

Het zestal roept daarnaast op om de partij grondig te hervormen en de clanoorlog - tussen aanhangers van Michel en die van vicepremier Didier Reynders - te stoppen. 'Zij die vertrekken of op het punt staan te vertrekken, moeten hun greep op de partij lossen. Het zijn zij die niet vertrekken, die de beweging moeten organiseren voor de komende vijf jaar.'

Charles Michel werd enkele weken geleden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders genomineerd als de volgende voorzitter van de Europese Raad. Op 1 december begint zijn mandaat.

'Eenheid en sereniteit'

In een gezamenlijk persbericht benadrukken 45 MR-toppers dat er binnen de MR sprake is van 'eenheid en sereniteit'. De partijtop bevestigt het vertrouwen in voorzitter en ontslagnemend premier Charles Michel en zegt dat er tegen 1 december een nieuwe voorzitter wordt gekozen.

In een persbericht van de partij luidt het dat Michel niet van plan is zijn nieuwe job als voorzitter van de Europese Raad te combineren met het voorzitterschap van MR.

Uittredend premier Charles Michel is niet van plan zijn nieuwe job als voorzitter van de Europese Raad te combineren met het voorzitterschap van MR. 'Het is niet de intentie van Charles Michel om de teugels in handen te houden en het voorzitterschap van de partij door te geven aan een vertrouweling, en de functies van het voorzitterschap van de EU-Raad en de partij zijn niet te combineren', klinkt het.

De partij-intanties zullen de interne electorale kalender volgen, volgens de statuten, aldus MR.