‘Moslims slagen er niet in om op te komen voor hun rechten’

Sulayman Van Ael © Franky Verdickt
Montasser AlDe'emeh
Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

Volgens ex-imam Sulayman Van Ael moeten Vlaamse moslims ambitieuzer zijn. ‘We moeten laten zien dat de islam de hele wereld ten goede komt.’

Een maand geleden besloot imam Sulayman Van Ael dat hij niet langer imam wilde zijn. Niet omwille van de voortdurende negatieve aandacht voor zijn religie, maar omdat hij de bedreigingen niet langer over zich wil afroepen. Ondanks zijn stap terug blijft hij erbij dat de islam een positieve bijdrage levert aan de samenleving. ‘Het doet me pijn dat zo veel mensen vraagtekens plaatsen bij de figuur van Mohammed en de islam. Ik ben ervan overtuigd dat velen zouden inzien wat voor een intellectuele en ondernemende man hij was, als ze zijn woorden zouden kennen. Hij was een man met een wereldvisie waarin iedereen zijn plaats had. Maar nu baseren mensen hun oordeel op wat extremistische gekken op tv verkondigen.’

Is het niet deels de schuld van de moslims dat die boodschap van verdraagzaamheid niet aankomt?

Van Ael: Oh, daar ben ik 100 procent van overtuigd. Mensen hebben daden nodig, geen woorden. We kunnen als moslims blijven zeggen dat ons geloof de oplossing is, maar zolang we dat niet tastbaar maken, staan we nergens. We moeten meer aandacht hebben voor wat er misloopt in onze gemeenschap. We moeten laten zien dat de islam de hele wereld ten goede komt.

Vindt u dat elke Syriëstrijder sowieso verkeerd is?

Van Ael: We mogen niet iedereen die vertrekt over dezelfde kam scheren. Sommige vertrekkers zijn psychopaten die hun kans zien om straffeloos te doden en handen af te hakken. Maar veel van de jongeren die vertrekken zien het leed van de bevolking in Syrië, en denken dat ze kunnen helpen. Elke normale mens voelt toch pijn als hij zulke beelden ziet? Maar jongeren moeten ook beseffen dat de wereld niet veiliger wordt door oorlog te voeren. Die komt er door op elk niveau te participeren: sociaal, economisch enzovoort. Door bijvoorbeeld mensen te voeden, door armen bij te staan, door op te komen voor de rechten van de vrouw.

Syriëstrijders zullen zeggen dat ze vechten om de oorzaken van die pijn aan te pakken.

Van Ael: De catastrofe is te groot om ze ter plaatse aan te pakken. Er zijn te veel lokale conflicten die wij niet kennen. Veel Syriërs weten zelf niet meer tegen wie en waarom ze vechten. De ene wil een islamitisch landje stichten, de andere wil zijn frustratie uiten, nog een andere wil de machthebbers bestrijden. Onze jongeren worden daar het slachtoffer van. Naar Syrië vertrekken kan nooit een oplossing zijn.

Vindt u dat het integratiebeleid faalt?

Van Ael: Ik denk dat de meeste moslims goed geïntegreerd zijn. Moslims zorgen niet voor problemen door hun moslim-zijn. Hoeveel Vlamingen hebben al meegemaakt dat een moslim hen terechtwijst omdat ze een biertje drinken? Of omdat ze een broodje ham eten? Of omdat ze een kort rokje dragen? Dat gebeurt niet. Ons grootste probleem is dat we er niet in slagen een tegenwicht te geven en op te komen voor onze rechten.

Hoe komt dat?

Van Ael: Uit laksheid, en door een minderwaardigheidscomplex. Veel moslims hebben het gevoel dat het onbegonnen werk is, omdat ze denken dat niemand hen vertrouwt. Er wordt vaak ontkend dat islamofobie bestaat in onze samenleving, maar moslims voelen dat wél. Veel moslims zijn het beu om geassocieerd te worden met wat een paar zotten in de naam van hun religie doen. Dat zorgt ervoor dat mensen zich meer gaan isoleren.

Is het voor moslims moeilijker om op te groeien in een seculiere samenleving zoals de onze?

Van Ael: Ik zie niet in waarom dat moeilijk zou zijn. Het hangt ook af van wat je als praktiseren beschouwt. Voor mij is participeren in de maatschappij ook een vorm van je geloof praktiseren. Of je dat nu als gynaecoloog, tandarts of econoom doet: iedereen die participeert, vervult zijn plicht als moslim.

Het volledige gesprek leest u deze week in Knack.

Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content