Verwittig de ouders van minderjarigen over hun eventuele deelname aan een trainingskamp van jihadisten in de Ardennen. Die oproep lanceerde Kamerlid Bart Somers (Open VLD) in de Kamer richting minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). De minister reageerde: "In geval van strafbare feiten, worden de gerechtelijke autoriteiten uiteraard ingelicht en zij zullen hun verantwoordelijkheid nemen."

Sport en spel

Aanleiding zijn de berichten over de oproep van de Nederlander Abou Moussa om van 25 oktober tot 1 november tijdens een kamp in de Ardennen te verbroederen met vijftien moslims en samen aan sport en spel te doen, met de nodige aandacht voor de plichten van een goede moslim.

Naar verluidt heeft Abou Moussa banden met Fouad Belkacem, de voorman van Sharia4Belgium en treedt hij op als spreekbuis van de Nederlandse jihadstrijders.

Denis Ducarme (MR), Bart Somers (Open VLD) en Peter Logghe (Vlaams Belang) toonden zich tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer bezorgd over de berichtgeving.

"We moeten opletten dat we niet elke idioot die iets op het internet zet, au sérieux nemen", stelde Somers, al wees hij erop dat het parket en de politie de zaak wel ernstig nemen.

Strafbare feiten

Minister Milquet antwoordde dat de bevoegde diensten wel degelijk op de hoogte zijn en dat ze niet hebben gewacht tot er informatie in de pers verscheen om de zaak in handen te nemen.

Ze stelde dat de Belgische bevoegde actoren in samenwerking met hun Nederlandse collega's verder onderzoek voeren naar de juistheid van de informatie, de plaats, welke activiteiten er zouden plaatsvinden, wie zou deelnemen en naar hun nationaliteit. Indien er strafbare feiten zouden worden vastgesteld, dan zullen natuurlijk de gerechtelijke autoriteiten worden ingelicht en zullen ze hun verantwoordelijkheid nemen, verzekerde Milquet, die voor het overige geen extra details wilde prijsgeven.

Minderjarigen

De Mechelse burgemeester Somers riep haar op ervoor te zorgen dat, indien er minderjarigen aan zo'n kamp zouden deelnemen, hun ouders zouden worden ingelicht. "Dat is onze verplichting ten aanzien van die minderjarigen", aldus Somers, die ook vroeg dat de burgemeesters van de betrokken gemeenten zouden worden geïnformeerd over de namen van de deelnemer. (Belga/AVE)

Verwittig de ouders van minderjarigen over hun eventuele deelname aan een trainingskamp van jihadisten in de Ardennen. Die oproep lanceerde Kamerlid Bart Somers (Open VLD) in de Kamer richting minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). De minister reageerde: "In geval van strafbare feiten, worden de gerechtelijke autoriteiten uiteraard ingelicht en zij zullen hun verantwoordelijkheid nemen."Aanleiding zijn de berichten over de oproep van de Nederlander Abou Moussa om van 25 oktober tot 1 november tijdens een kamp in de Ardennen te verbroederen met vijftien moslims en samen aan sport en spel te doen, met de nodige aandacht voor de plichten van een goede moslim. Naar verluidt heeft Abou Moussa banden met Fouad Belkacem, de voorman van Sharia4Belgium en treedt hij op als spreekbuis van de Nederlandse jihadstrijders. Denis Ducarme (MR), Bart Somers (Open VLD) en Peter Logghe (Vlaams Belang) toonden zich tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer bezorgd over de berichtgeving. "We moeten opletten dat we niet elke idioot die iets op het internet zet, au sérieux nemen", stelde Somers, al wees hij erop dat het parket en de politie de zaak wel ernstig nemen. Minister Milquet antwoordde dat de bevoegde diensten wel degelijk op de hoogte zijn en dat ze niet hebben gewacht tot er informatie in de pers verscheen om de zaak in handen te nemen. Ze stelde dat de Belgische bevoegde actoren in samenwerking met hun Nederlandse collega's verder onderzoek voeren naar de juistheid van de informatie, de plaats, welke activiteiten er zouden plaatsvinden, wie zou deelnemen en naar hun nationaliteit. Indien er strafbare feiten zouden worden vastgesteld, dan zullen natuurlijk de gerechtelijke autoriteiten worden ingelicht en zullen ze hun verantwoordelijkheid nemen, verzekerde Milquet, die voor het overige geen extra details wilde prijsgeven. De Mechelse burgemeester Somers riep haar op ervoor te zorgen dat, indien er minderjarigen aan zo'n kamp zouden deelnemen, hun ouders zouden worden ingelicht. "Dat is onze verplichting ten aanzien van die minderjarigen", aldus Somers, die ook vroeg dat de burgemeesters van de betrokken gemeenten zouden worden geïnformeerd over de namen van de deelnemer. (Belga/AVE)