'Wij willen, los van elk politiek gelegenheidsdiscours, ten stelligste elke vorm van geweld in naam van religie veroordelen.' Dat zeggen André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, opperrabbijn Albert Guigui en Noureddine Smaili, voorzitter van het Executief van de Moslims van België, in een gemeenschappelijke verklaring.

De drie roepen iedereen uitdrukkelijk op tot respect voor zijn medemens ongeacht zijn levensovertuiging, ras, huidskleur, etnische of culturele origine.

'Als vertegenwoordigers van de drie monotheïstische religies vinden we het onze plicht om alle wandaden begaan in naam van de religie streng te veroordelen', luidt het. 'Geen enkele godsdienst heeft het recht de stabiliteit, de vrede en de samenhorigheid van een samenleving op het spel zetten. Dat druist juist in tegen de kern van elke religie die precies het samenleven en het menselijk leven wil bevorderen en behoeden.'

Ze voegen daar aan toe dat niets het uitdrijven of uitroeien van etnische minderheden op basis van godsdienstige of welke redenen ook kan rechtvaardigen. 'Het blijft verbazen hoe bepaalde discours het geloof instrumentaliseren om bevolkingsgroepen mee te slepen in een oorlog tussen beschavingen of tussen religieuze gemeenschappen.'

De drie betuigen ook hun solidariteit met de getroffen volkeren. 'Niemand blijft onberoerd bij de ontelbare onschuldige slachtoffers, de gedwongen volksverhuizingen, de vernietiging van cultusplaatsen en het onrecht in heel wat regio's wereldwijd.' (Belga/WB)

'Wij willen, los van elk politiek gelegenheidsdiscours, ten stelligste elke vorm van geweld in naam van religie veroordelen.' Dat zeggen André-Joseph Léonard, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, opperrabbijn Albert Guigui en Noureddine Smaili, voorzitter van het Executief van de Moslims van België, in een gemeenschappelijke verklaring. De drie roepen iedereen uitdrukkelijk op tot respect voor zijn medemens ongeacht zijn levensovertuiging, ras, huidskleur, etnische of culturele origine.'Als vertegenwoordigers van de drie monotheïstische religies vinden we het onze plicht om alle wandaden begaan in naam van de religie streng te veroordelen', luidt het. 'Geen enkele godsdienst heeft het recht de stabiliteit, de vrede en de samenhorigheid van een samenleving op het spel zetten. Dat druist juist in tegen de kern van elke religie die precies het samenleven en het menselijk leven wil bevorderen en behoeden.' Ze voegen daar aan toe dat niets het uitdrijven of uitroeien van etnische minderheden op basis van godsdienstige of welke redenen ook kan rechtvaardigen. 'Het blijft verbazen hoe bepaalde discours het geloof instrumentaliseren om bevolkingsgroepen mee te slepen in een oorlog tussen beschavingen of tussen religieuze gemeenschappen.' De drie betuigen ook hun solidariteit met de getroffen volkeren. 'Niemand blijft onberoerd bij de ontelbare onschuldige slachtoffers, de gedwongen volksverhuizingen, de vernietiging van cultusplaatsen en het onrecht in heel wat regio's wereldwijd.' (Belga/WB)