Moslima’s verzorgen christenen en joodse bejaarden in Antwerpen

© iStock

In het joods geriatrisch centrum “Residentie Apfelbaum-Laub Harmonie” in hartje Antwerpen resideren en werken christenen, joden en moslims samen. Het christelijk opinieweekblad Tertio bracht een exclusief gesprek met directeur Luc De Proost over dit unieke project in Europa.

“Ondanks de verscheidenheid aan culturen en religies moet het mogelijk zijn mensen op een rustige manier met elkaar te doen samenleven. Onze woongemeenschap is een weerspiegeling van wat op straat leeft. Niets meer, niets minder. Klink dat te idealistisch of te naïef? Ik ben er alleszins van overtuigd dat diversiteit geen hinderpaal betekent om gelukkig samen te leven.”

Aan het woord is Luc De Proost, sinds 2010 directeur van het joodse woon- en zorgcentrum in Antwerpen. Het centrum biedt plaats aan 128 residenten. Vandaag worden er een honderdtal mensen onder wie 45 mensen van joodse origine met de beste zorgen omringd. De meeste bewoners zijn christelijk geïnspireerd.

Verzorging door moslima’s

In de omgeving van het geriatrisch centrum patrouilleren vandaag nog altijd zwaarbewapende soldaten. De toegangshal van het centrum is bomvrij. De receptionist zit achter kogelvrij glas. De schrik voor een aanslag door extremistische moslims leeft in de joodse stadsbuurt. Het maakt de aanwezigheid van een dertigtal moslima’s, die als zorgkundigen werken in het joods geriatrisch centrum, des te merkwaardiger.

“Op het personeelsfeest voorzien we voor hen in halalvlees en het drinken van alcohol blijft voor hen not done. Maar wat ik veel belangrijker vind, is dat zij de kunst verstaan om onze bewoners een warme zorg aan te reiken die ze nodig hebben. De plicht vanuit hun geloof om voor hun ouders goed te zorgen tot het niet anders meer kan, is daaraan niet vreemd. En ze maken er geen punt, laat staan een breekpunt van om hun hoofddoek af te zetten bij het binnenkomen in het centrum.”

Uniek in Europa

Hier wordt aangetoond dat de culturele en religieuze verscheidenheid absoluut geen belemmering inhouden om mensen met elkaar te doen samenleven.

Luc De Proost

Het Centraal Beheer van de Joodse Weldadigheid, zeg maar het OCMW van de joodse gemeenschap, richtte diverse vzw’s op die financiële en sociale steun verlenen waar nodig. In dat plaatje moet ook het woon- en zorgcentrum, inclusief de 58 voorziene plaatsen voor zwaar hulpbehoevenden worden gezien. “Twee jaar geleden werd aan de naam van onze Residentie Apfelbaum-Laub heel bewust het veelzeggend woord ‘harmonie’ toegevoegd. Daarmee wilden we heel duidelijk beklemtonen dat de culturele en religieuze verscheidenheid onze bewoners niet beletten vreedzaam met elkaar samen te leven. Dit centrum is als multicultureel project uniek in Europa”, legt directeur De Proost uit.

“Hier wordt aangetoond dat de culturele en religieuze verscheidenheid absoluut geen belemmering inhouden om mensen met elkaar te doen samenleven. Om dat doel te bereiken, moet je één voorwaarde wel altijd voor ogen houden: verplicht elkaar tot niets. Aanvaard wie je medemens is, ook al kan je niet meteen alles plaatsen wat hij doet.” Twee jaar geleden werd in het geriatrisch centrum gestart met een joods medisch centrum. “Het maakt ons concept nog unieker,” meent De Proost, “want daardoor vermijd je de stress van een ziekenhuisverblijf. Hierdoor wordt de kwaliteitszorg voor onze bewoners verhoogd.”

Het volledige interview met Luc De Proost verscheen in Tertio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content