‘Moskeeën moeten vermijden dat meer jongeren naar Syrië trekken’

© Reuters
Simon Demeulemeester

De Belgische progressieve moslims vragen dat de Belgische moskeeën duidelijk positie innemen tegen de sektarische discoursen waardoor jonge Belgen naar Syrië vertrekken.

De Belgische progressieve moslims (musulmans progressistes de Belgique) vragen dat de moskeeën in België duidelijk positie innemen tegen de sektarische discoursen waardoor bepaalde jonge Belgen naar Syrië vertrekken om mee te strijden tegen het regime van dictator Bashar Al-Assad. De Franstalige vereniging hoopt bovendien dat de Belgische staat de jongeren opvangt wanneer ze terug naar huis komen, aldus voorzitter Fouad Benyekhlef.

Tientallen jonge Belgen zijn naar Syrië getrokken om mee te vechten met de rebellen. “De jongeren, die in moeilijkheden verkeren, gaan een antwoord zoeken op hun vragen bij sektarische groepen”, aldus Benyekhlef. “We moeten ons zorgen maken vanwege de indoctrinatie en de onbegrijpelijke wil van de jongeren om te sterven in de oorlog. Het
is daarom nodig dat de erkende religieuze autoriteiten in België een andere boodschap brengen en zo vermijden dat meer jongeren naar Syrië trekken.”

De Belgische progressieve moslims vragen bovendien dat de Belgische staat de jongeren die weer naar huis komen, opvangt, omdat zij een gevaar kunnen betekenen voor de andere moslims en de samenleving. De vereniging herinnert aan de moord op een imam vorig jaar door een man die tijdens zijn verhoor verwees naar het conflict in Syrië.
Ten slotte moet de overheid volgens de vereniging werk maken van de strijd tegen de islamofobie die ervoor zorgt dat de moslims in België zich niet kunnen emanciperen.

Hicham El Mzairh: ‘Moskeeën kunnen doorslaggevende rol spelen in strijd tegen radicalisme’

Hicham El Mzairh (SP.A), voormalig adviseur Diversiteit van toenmalig Antwerps schepen Monica De Coninck, lanceerde op Knack.be ook al de oproep om de moskeeën als parners te zien in de strijd tegen het radicalisme. “Er is nood aan een evaluatie van de huidige erkenningsprocedure, gevolgd door een actieplan waar alle spelers binnen de islam in ons land aan deelnemen. Een ’taskforce’ zeg maar, om te vermijden dat fatwa’s op het internet en radicale importislam hun weg vinden naar onze jeugd. De moskeeën kunnen een doorslaggevende rol spelen in de strijd tegen radicalisme, maar dan moeten de beleidmakers hen zien als partners. Alleen op deze manier vereffenen we het pad voor een progressieve islam van ‘eigen bodem’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content