De Egyptische president Mohammed Morsi heeft het presidentieel paleis in Heliopolis, een buitenwijk van de hoofdstad Caïro, verlaten. Dat zeggen bronnen binnen het paleis, aldus de Britse openbare omroep BBC.

Aan het paleis zijn tienduizenden betogers samengetroept die protesteren tegen Morsi. De president zou het paleis ontvlucht zijn na het uitbreken van rellen.
De oproerpolitie zette traangas in, nadat manifestanten de prikkeldraad rond het paleis hadden doorgeknipt. Ook op het Tahrirplein in Caïro zijn duizenden betogers samengekomen.

Aanleiding voor het protest is de beslissing van Morsi om zichzelf "tijdelijk" meer bevoegdheden toe te kennen, ten nadele van de rechterlijke macht, en het erdoor jagen van een nieuw ontwerp van grondwet, waarbij de rechten van de minderheden - vooral die van vrouwen - worden beknot. Op 15 december is er een referendum over de nieuwe grondwet.

'Wie dacht dat Egypte een tweede Iran zou worden, krijgt zijn antwoord'

Egypte staat alweer dagenlang in het teken van protesten. De demarche van Morsi doet velen denken aan de dictatuur van Hosni Mubarrak. De Egyptenaren pikken het niet dat Morsi, die zijn presidentschap aan hun revolutie te danken heeft, zich zoveel macht toedicht. Koert Debeuf, Midden Oosten-expert voor de Europese liberalen die in Caïro woont, twitterde: 'Iedereen die ervan overtuigd was dat Egypte een tweede Iran zou worden (dat een theocratie kreeg na een revolutie en het verdijven van de sjah, red): vandaag krijg je (opnieuw) je antwoord. Egyptenaren protesteren massaal tegen dictatuur.'

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft het presidentieel paleis in Heliopolis, een buitenwijk van de hoofdstad Caïro, verlaten. Dat zeggen bronnen binnen het paleis, aldus de Britse openbare omroep BBC. Aan het paleis zijn tienduizenden betogers samengetroept die protesteren tegen Morsi. De president zou het paleis ontvlucht zijn na het uitbreken van rellen. De oproerpolitie zette traangas in, nadat manifestanten de prikkeldraad rond het paleis hadden doorgeknipt. Ook op het Tahrirplein in Caïro zijn duizenden betogers samengekomen. Aanleiding voor het protest is de beslissing van Morsi om zichzelf "tijdelijk" meer bevoegdheden toe te kennen, ten nadele van de rechterlijke macht, en het erdoor jagen van een nieuw ontwerp van grondwet, waarbij de rechten van de minderheden - vooral die van vrouwen - worden beknot. Op 15 december is er een referendum over de nieuwe grondwet. 'Wie dacht dat Egypte een tweede Iran zou worden, krijgt zijn antwoord'Egypte staat alweer dagenlang in het teken van protesten. De demarche van Morsi doet velen denken aan de dictatuur van Hosni Mubarrak. De Egyptenaren pikken het niet dat Morsi, die zijn presidentschap aan hun revolutie te danken heeft, zich zoveel macht toedicht. Koert Debeuf, Midden Oosten-expert voor de Europese liberalen die in Caïro woont, twitterde: 'Iedereen die ervan overtuigd was dat Egypte een tweede Iran zou worden (dat een theocratie kreeg na een revolutie en het verdijven van de sjah, red): vandaag krijg je (opnieuw) je antwoord. Egyptenaren protesteren massaal tegen dictatuur.'