Premier Elio Di Rupo (PS) heeft de zes partijvoorzitters van zijn coalitie gevraagd op te lijsten welke topjobs en bestuursfuncties ze in 46 overheidsbedrijven en -diensten hebben. Op basis van dat kadaster wordt na de krokusvakantie beslist wie welke post krijgt, schrijft De Morgen.

Di Rupo wil binnen afzienbare tijd op een bijzondere bijeenkomst van het kernkabinet knopen doorhakken over de politieke benoemingen. Het gaat om topmanagers, bestuurders en regeringscommissarissen van overheidsbedrijven en -diensten. In een tabel, die de krant kon inkijken, worden niet minder dan 46 instellingen opgelijst. "Deze tabel is nodig om een globaal overzicht te krijgen", legt een expert uit. Niet alle functies zijn vacant.

Evenwicht tussen partijen, gemeenschappen en geslachten

Het opstellen van het kadaster is nodig om een "evenwicht te kunnen vinden tussen de verschillende politieke partijen".

Daarbij zou rekening worden gehouden met drie criteria: het politieke gewicht van elke partij, een balans tussen Vlamingen en Franstaligen en het evenwicht tussen vrouwen en mannen. Aan de meeste functies hangt een - al dan niet royale - vergoeding vast.

Van nucleaire sector, over culturele naar overheidsbedrijven

De instellingen waar het over gaat, zijn zeer divers. Van de nucleaire sector (FANC, NIRAS, Belgoprocess, SCK, NIR) over energiebedrijven zoals Fluxys of Distrigas, tot culturele instellingen als de Munt, Bozar of het Nationaal Orkest van België.

Ook overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor Pensioenen, de RSZ, het Riziv of de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen staan op de lijst.

Schouppe (CD&V) nieuwe voorzitter Belgacom?

Het meest in het oog springen overheidsbedrijven als Bpost, NMBS, Belgocontrol en Nationale Loterij. Telecombedrijf Belgacom is de kers op de taart.

Geruchten dat gewezen CD&V-staatssecretaris Etienne Schouppe de nieuwe voorzitter wordt, zouden voorbarig zijn. (Belga/SD)

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft de zes partijvoorzitters van zijn coalitie gevraagd op te lijsten welke topjobs en bestuursfuncties ze in 46 overheidsbedrijven en -diensten hebben. Op basis van dat kadaster wordt na de krokusvakantie beslist wie welke post krijgt, schrijft De Morgen. Di Rupo wil binnen afzienbare tijd op een bijzondere bijeenkomst van het kernkabinet knopen doorhakken over de politieke benoemingen. Het gaat om topmanagers, bestuurders en regeringscommissarissen van overheidsbedrijven en -diensten. In een tabel, die de krant kon inkijken, worden niet minder dan 46 instellingen opgelijst. "Deze tabel is nodig om een globaal overzicht te krijgen", legt een expert uit. Niet alle functies zijn vacant. Evenwicht tussen partijen, gemeenschappen en geslachtenHet opstellen van het kadaster is nodig om een "evenwicht te kunnen vinden tussen de verschillende politieke partijen". Daarbij zou rekening worden gehouden met drie criteria: het politieke gewicht van elke partij, een balans tussen Vlamingen en Franstaligen en het evenwicht tussen vrouwen en mannen. Aan de meeste functies hangt een - al dan niet royale - vergoeding vast. Van nucleaire sector, over culturele naar overheidsbedrijvenDe instellingen waar het over gaat, zijn zeer divers. Van de nucleaire sector (FANC, NIRAS, Belgoprocess, SCK, NIR) over energiebedrijven zoals Fluxys of Distrigas, tot culturele instellingen als de Munt, Bozar of het Nationaal Orkest van België. Ook overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor Pensioenen, de RSZ, het Riziv of de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzieningen staan op de lijst. Schouppe (CD&V) nieuwe voorzitter Belgacom?Het meest in het oog springen overheidsbedrijven als Bpost, NMBS, Belgocontrol en Nationale Loterij. Telecombedrijf Belgacom is de kers op de taart. Geruchten dat gewezen CD&V-staatssecretaris Etienne Schouppe de nieuwe voorzitter wordt, zouden voorbarig zijn. (Belga/SD)