De VDAB heeft 40.000 vacatures in knelpuntberoepen, maar niemand wil ze, klaagt de arbeidsmarktbemiddelaar. De Coninck (SP.A) wordt er witheet van, zegtz e in De Morgen. "Ik kan me niet voorstellen dat wanneer je inspanningen levert, je die jobs niet ingevuld krijgt."

Goede arbeidskrachten, die zijn er volgens de minister echt wel genoeg. Het is een kwestie van activering, zeker bij de meest kwetsbare groepen die om begeleiding en opleiding vragen. Investeer daarin en de vacatures raken wel ingevuld, vindt De Coninck.

Leefloners

De regering heeft vrijdag een voorstel goedgekeurd om subsidies uit te keren aan dienstenchequebedrijven die willen investeren in uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en leefloners. Krijgen die kwetsbare groepen binnen de drie maanden na hun aanwerving een opleiding van hun werkgever, dan krijgt die laatste 150 of 300 euro naargelang het aantal uren opleiding.

De Coninck zal er jaarlijks 7 miljoen euro voor uittrekken, met als doel het aandeel leefloners en uitkeringsgerechtigden in de dienstenchequesector op te krikken tot 60 procent.

'Compleet onhaalbaar'

Toch houdt de dienstenchequesector vol dat ze die werkwillige laagopgeleiden voor een job als huishoudhulp gewoonweg niet vindt. "We steunen de ambitie van de minister", zegt Arnaud Le Grelle van beroepsfederatie Federgon. "Maar in de praktijk? Compleet onhaalbaar."

Volgens hem voldoen potentiële werknemers niet aan de vereisten of stellen ze onmogelijke voorwaarden om te beginnen werken. (Belga/TV)

De VDAB heeft 40.000 vacatures in knelpuntberoepen, maar niemand wil ze, klaagt de arbeidsmarktbemiddelaar. De Coninck (SP.A) wordt er witheet van, zegtz e in De Morgen. "Ik kan me niet voorstellen dat wanneer je inspanningen levert, je die jobs niet ingevuld krijgt." Goede arbeidskrachten, die zijn er volgens de minister echt wel genoeg. Het is een kwestie van activering, zeker bij de meest kwetsbare groepen die om begeleiding en opleiding vragen. Investeer daarin en de vacatures raken wel ingevuld, vindt De Coninck.Leefloners De regering heeft vrijdag een voorstel goedgekeurd om subsidies uit te keren aan dienstenchequebedrijven die willen investeren in uitkeringsgerechtigde werkzoekenden en leefloners. Krijgen die kwetsbare groepen binnen de drie maanden na hun aanwerving een opleiding van hun werkgever, dan krijgt die laatste 150 of 300 euro naargelang het aantal uren opleiding. De Coninck zal er jaarlijks 7 miljoen euro voor uittrekken, met als doel het aandeel leefloners en uitkeringsgerechtigden in de dienstenchequesector op te krikken tot 60 procent.'Compleet onhaalbaar' Toch houdt de dienstenchequesector vol dat ze die werkwillige laagopgeleiden voor een job als huishoudhulp gewoonweg niet vindt. "We steunen de ambitie van de minister", zegt Arnaud Le Grelle van beroepsfederatie Federgon. "Maar in de praktijk? Compleet onhaalbaar." Volgens hem voldoen potentiële werknemers niet aan de vereisten of stellen ze onmogelijke voorwaarden om te beginnen werken. (Belga/TV)