De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat elk gezin tot vier mensen mag ontvangen vanaf 10 mei. Het moet wel altijd om dezelfde mensen gaan die ook alleen elkaar ontmoeten.

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geldt die regeling ook voor grootouders en hun kleinkinderen. Dat zei hij in het Vlaams Parlement. 'Dat kan wanneer er een binding is van de grootouders en de vier mensen (die je mag bezoeken, nvdr.).'

Maar Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-groep (de expertengroep die de exitstrategie mee uittekent, nvdr.), zegt aan persagentschap Belga dat enkel een 'kort bezoek' aan de orde is. 'Dat is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen.' De experte wijst op de afstandsregels overeind moeten blijven.

Vlieghe voegt er ook aan toe dat men 'vasthoudt aan de waarschuwing dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat mensen met een duidelijk risicoprofiel of 65-plussers heel veel contacten of heel nauwe contacten hebben met jonge kinderen'.

Op het VRT-Journaal benadrukte Vlieghe de regel en stipte ze aan dat ze al contact heeft opgenomen met Jambon over de kwestie.

Ook Vlieghe kijkt, net als Marc Van Ranst, met een 'bang hart' naar de versoepelingsmaatregelen.

Maggie De Block op lijn-Vlieghe

Kleinkinderen mogen dan wel vanaf zondag bij hun grootouders op bezoek gaan en omgekeerd, maar het is niet de bedoeling dat zij ook op de kinderen gaan passen. Dat verduidelijkte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) nog eens na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. 'Dat is geen goed idee: ze kunnen een aantal uur bij elkaar zitten, misschien van ver aan tafel iets eten of drinken, maar zeker niet hele dagen bij elkaar zitten.' (Belga)

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat elk gezin tot vier mensen mag ontvangen vanaf 10 mei. Het moet wel altijd om dezelfde mensen gaan die ook alleen elkaar ontmoeten. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geldt die regeling ook voor grootouders en hun kleinkinderen. Dat zei hij in het Vlaams Parlement. 'Dat kan wanneer er een binding is van de grootouders en de vier mensen (die je mag bezoeken, nvdr.).'Maar Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES-groep (de expertengroep die de exitstrategie mee uittekent, nvdr.), zegt aan persagentschap Belga dat enkel een 'kort bezoek' aan de orde is. 'Dat is echt wel iets helemaal anders dan een hele dag op een kleinkind passen.' De experte wijst op de afstandsregels overeind moeten blijven. Vlieghe voegt er ook aan toe dat men 'vasthoudt aan de waarschuwing dat het eigenlijk niet de bedoeling is dat mensen met een duidelijk risicoprofiel of 65-plussers heel veel contacten of heel nauwe contacten hebben met jonge kinderen'.Op het VRT-Journaal benadrukte Vlieghe de regel en stipte ze aan dat ze al contact heeft opgenomen met Jambon over de kwestie. Ook Vlieghe kijkt, net als Marc Van Ranst, met een 'bang hart' naar de versoepelingsmaatregelen.