De politietop had dinsdag een overleg met OCAD en met de minister. Het resultaat daarvan wordt woensdagochtend om 10 uur voorgesteld aan de vakbonden. Aan het dreigingsniveau voor de politie, dat lager ligt dan dat voor de rest van de bevolking, wordt voorlopig niet geraakt.

De vakbonden vrezen dat er ook voor de rest geen maatregelen van betekenis komen. "Als het overleg met de minister op niets uitdraait, zal dat een teleurstelling zijn", zegt Joeri Franck van NSPV.

"Blijkbaar gaan ze gewoon nog eens de bestaande maatregelen herhalen", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Dit typeert de eenheidspolitie", vindt hij. "Er wordt geen nationale beslissing genomen en elk korps doet zijn zin."

"Over vakbondsacties is nog niet overlegd", geeft Roijens aan. "Maar we krijgen wel al volop reacties van leden. Onze mensen zullen verwachten dat we reageren", waarschuwt hij.

De politievakbonden lieten de voorbije dagen al hun onvrede blijken over de beslissing van OCAD om het dreigingsniveau voor de politie ook na het incident niet op gelijke hoogte te plaatsen met de rest van het land. Er zijn extra maatregelen genomen, maar officieel blijft het dreigingsniveau voor de politiecommissariaten op 2+, terwijl voor de rest van de bevolking niveau 3 geldt.

Aan het dreigingsniveau wordt voorlopig niet geraakt. "Er is momenteel geen concrete informatie om het niveau voor de politie naar drie op te trekken, wat niet wil zeggen dat de agenten geen risico lopen", zegt Paul Van Tigchelt, topman van OCAD.

Het risico op copycats bestaat altijd, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er een nieuwe aanslag tegen de politie op til is. "En de dreiging wordt enkel bepaald op basis van concrete informatie."

Bij het kabinet-Jambon is te horen dat de vergadering van dinsdag in de eerste plaats werd gebruikt om de al bestaande veiligheidsmaatregelen in kaart te brengen. "De politiezones hebben immers al heel wat mogelijkheden om de beveiliging op te drijven, al moet er natuurlijk ook enige uniformiteit in zitten."

De kans lijkt eerder klein dat de bonden woensdag een grootschalige aankondiging te horen krijgen. Mogelijk verandert er wel wat aan de rechtstreekse link tussen het dreigingsniveau en de genomen veiligheidsmaatregelen. De korpschefs zouden worden aangemoedigd om zelf een inschatting te maken van het risico. Heel wat politiezones maken op dit moment al een eigen analyse. Zo worden geüniformeerde agenten in Antwerpen sinds deze week verplicht om altijd hun dienstwapen te dragen en krijgt het burgerpersoneel aan het onthaal pepperspray.

(Belga/JH)

De politietop had dinsdag een overleg met OCAD en met de minister. Het resultaat daarvan wordt woensdagochtend om 10 uur voorgesteld aan de vakbonden. Aan het dreigingsniveau voor de politie, dat lager ligt dan dat voor de rest van de bevolking, wordt voorlopig niet geraakt. De vakbonden vrezen dat er ook voor de rest geen maatregelen van betekenis komen. "Als het overleg met de minister op niets uitdraait, zal dat een teleurstelling zijn", zegt Joeri Franck van NSPV. "Blijkbaar gaan ze gewoon nog eens de bestaande maatregelen herhalen", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Dit typeert de eenheidspolitie", vindt hij. "Er wordt geen nationale beslissing genomen en elk korps doet zijn zin." "Over vakbondsacties is nog niet overlegd", geeft Roijens aan. "Maar we krijgen wel al volop reacties van leden. Onze mensen zullen verwachten dat we reageren", waarschuwt hij.De politievakbonden lieten de voorbije dagen al hun onvrede blijken over de beslissing van OCAD om het dreigingsniveau voor de politie ook na het incident niet op gelijke hoogte te plaatsen met de rest van het land. Er zijn extra maatregelen genomen, maar officieel blijft het dreigingsniveau voor de politiecommissariaten op 2+, terwijl voor de rest van de bevolking niveau 3 geldt. Aan het dreigingsniveau wordt voorlopig niet geraakt. "Er is momenteel geen concrete informatie om het niveau voor de politie naar drie op te trekken, wat niet wil zeggen dat de agenten geen risico lopen", zegt Paul Van Tigchelt, topman van OCAD. Het risico op copycats bestaat altijd, maar er zijn geen concrete aanwijzingen dat er een nieuwe aanslag tegen de politie op til is. "En de dreiging wordt enkel bepaald op basis van concrete informatie." Bij het kabinet-Jambon is te horen dat de vergadering van dinsdag in de eerste plaats werd gebruikt om de al bestaande veiligheidsmaatregelen in kaart te brengen. "De politiezones hebben immers al heel wat mogelijkheden om de beveiliging op te drijven, al moet er natuurlijk ook enige uniformiteit in zitten." De kans lijkt eerder klein dat de bonden woensdag een grootschalige aankondiging te horen krijgen. Mogelijk verandert er wel wat aan de rechtstreekse link tussen het dreigingsniveau en de genomen veiligheidsmaatregelen. De korpschefs zouden worden aangemoedigd om zelf een inschatting te maken van het risico. Heel wat politiezones maken op dit moment al een eigen analyse. Zo worden geüniformeerde agenten in Antwerpen sinds deze week verplicht om altijd hun dienstwapen te dragen en krijgt het burgerpersoneel aan het onthaal pepperspray. (Belga/JH)