Machinistenvakbond ASTB gaat de zaterdagacties tijdelijk opheffen. Dat liet woordvoerder Olivier Jardez weten. 'Maar dat betekent niet dat we het opgeven, zeker niet. We komen in september terug met hardere acties', klinkt het.

In De Standaard legt Jardez uit welke acties mogelijk zijn. 'Als het van onze leden afhangt, zal het meer zijn dan alleen maar een 24 uursstaking of een staking op zaterdag. Een staking van vijf opeenvolgende dagen behoort zeker tot de mogelijkheden.'

Pendelaars gijzelen

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders kondigde onlangs aan vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag van 03.00 uur 's ochtends tot zondagochtend 03.00 uur te zullen staken. De eerste zaterdag, 18 juli, was de impact van de staking op het treinverkeer beperkt. Maandag werd beslist de acties op te schorten.

'Eerst en vooral is er een interne reden: de directie van de NMBS heeft er alles aan gedaan om de gevolgen van de staking binnen de perken te houden (onder meer door reservemachinisten op te roepen)', klinkt het.

'Ten tweede is de beslissing ingegeven door het respect voor de pendelaars, om hen in deze vakantieperiode niet te gijzelen.'

De vakbond staakt onder meer uit ongenoegen over de uitblijvende loonopslag na twaalf jaar. Voorts eist ze eerlijkere en hogere premies. (AVE)

Machinistenvakbond ASTB gaat de zaterdagacties tijdelijk opheffen. Dat liet woordvoerder Olivier Jardez weten. 'Maar dat betekent niet dat we het opgeven, zeker niet. We komen in september terug met hardere acties', klinkt het.In De Standaard legt Jardez uit welke acties mogelijk zijn. 'Als het van onze leden afhangt, zal het meer zijn dan alleen maar een 24 uursstaking of een staking op zaterdag. Een staking van vijf opeenvolgende dagen behoort zeker tot de mogelijkheden.'Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders kondigde onlangs aan vanaf 18 juli tot eind augustus elke zaterdag van 03.00 uur 's ochtends tot zondagochtend 03.00 uur te zullen staken. De eerste zaterdag, 18 juli, was de impact van de staking op het treinverkeer beperkt. Maandag werd beslist de acties op te schorten. 'Eerst en vooral is er een interne reden: de directie van de NMBS heeft er alles aan gedaan om de gevolgen van de staking binnen de perken te houden (onder meer door reservemachinisten op te roepen)', klinkt het. 'Ten tweede is de beslissing ingegeven door het respect voor de pendelaars, om hen in deze vakantieperiode niet te gijzelen.' De vakbond staakt onder meer uit ongenoegen over de uitblijvende loonopslag na twaalf jaar. Voorts eist ze eerlijkere en hogere premies. (AVE)