De Franstalige socialistische vakbond CGSP kondigt een stakingsaanzegging aan voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur. Ze doet dat omdat het spoorpersoneel niet opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Als die staking er effectief komt, zouden treinreizigers zich in het slechtste geval kunnen opmaken voor twaalf dagen van hinder op het spoor de komende maand. Verscheidene vakbonden kondigden eerder al stakingen aan gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken.

De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van CGSP, kondigde woensdag nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Die kan leiden tot stakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Of het zover komt, is koffiedik kijken. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor en kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.

Eerder deze week kondigde ook al het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) stakingsplannen aan (48 urenstaking vanaf vrijdag 22 juni om 03.00 uur), net als de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur).

Indien het stakingen komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden. Werknemers van het spoorbedrijf moeten dan drie dagen op voorhand aangeven of ze al dan niet deelnemen aan de staking.

De Franstalige socialistische vakbond CGSP kondigt een stakingsaanzegging aan voor 48 uur vanaf donderdag 28 juni om 22.00 uur. Ze doet dat omdat het spoorpersoneel niet opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten. Als die staking er effectief komt, zouden treinreizigers zich in het slechtste geval kunnen opmaken voor twaalf dagen van hinder op het spoor de komende maand. Verscheidene vakbonden kondigden eerder al stakingen aan gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. De opwaardering moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders in de privé en bij de NMBS verdienen, kleiner maken.De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van CGSP, kondigde woensdag nog een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Die kan leiden tot stakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli. Of het zover komt, is koffiedik kijken. Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor en kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden uiteindelijk afgeblazen.Eerder deze week kondigde ook al het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) stakingsplannen aan (48 urenstaking vanaf vrijdag 22 juni om 03.00 uur), net als de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS, 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22.00 uur).Indien het stakingen komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden. Werknemers van het spoorbedrijf moeten dan drie dagen op voorhand aangeven of ze al dan niet deelnemen aan de staking.