Moet het griepvaccin verplicht worden? Stel uw vraag aan vaccinatie-expert Geert Top

04/09/18 om 11:30 - Bijgewerkt op 17/10/18 om 09:59

Hebt u een originele en relevante vraag voor dr. Geert Top (Agentschap Zorg en Gezondheid)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet het griepvaccin verplicht worden? Stel uw vraag aan vaccinatie-expert Geert Top

© Getty Images/iStockphoto

Mail uw naam, adres en vraag voor Geert Top naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Was u een van de honderdduizenden Belgen die vorige winter geveld werden door de ernstige griepepidemie? Dan bent u ongetwijfeld op uw hoede, want binnenkort gaat het griepseizoen weer van start. Het goede nieuws: u kunt zich vanaf nu ook weer laten vaccineren. Maar dat doet lang niet elke Belg. Maken mensen zich terecht zorgen over die vaccins? Is er te weinig goede informatie? Of is de drempel om je te laten vaccineren misschien nog te groot?

Wat is nu eigenlijk het meest geschikte moment voor een vaccin? Kun je dit uitstellen tot december, of ben je dan al te laat? Hoe lang blijf je beschermd? En speelt ook het uur waarop je je laat vaccineren een rol, zoals onlangs uit onderzoek bleek?

Wie moet zich eigenlijk laten vaccineren? Dat ouderen en zwangere vrouwen beter kiezen voor een vaccin, is bekend. Maar heeft het ook zin om dit als jonge, gezonde mens te doen? Speel je daarmee op veilig? En wat met (jonge) kinderen: zouden we hen niet beter allemaal beschermen tegen griep? Of zijn er toch ook risico's aan verbonden? Kun je ziek worden door een griepvaccin? Of is dat een hardnekkig fabeltje?

Dat niet iedereen overtuigd is van het griepvaccin, bleek onlangs uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Bijna de helft van de medewerkers op Vlaamse spoedgevallendiensten laat zich niet vaccineren tegen de griep. Is het niet vreemd dat medische professionals zo afkerig staan tegenover dit vaccin? En brengen zij daarmee hun patiënten in gevaar? Zou het griepvaccin bij bepaalde groepen beter verplicht worden? Of misschien zelfs voor iedereen?

Sommigen twijfelen misschien uit angst voor de prik die bij zo'n vaccin hoort. Misschien is die binnenkort verleden tijd, want onderzoekers ontwikkelden een vaccinatiepleister. Kan die even effectief zijn? En mogen we die al snel op de Belgische markt verwachten? Met zo'n pleister zouden mensen zichzelf kunnen vaccineren: een goede zaak? Zouden ook apothekers een griepprik kunnen geven, zoals in heel wat andere landen? Of blijft de huisarts hiervoor toch de ideale persoon?

Dr. Geert Top is het aanspreekpunt voor alles wat met vaccinaties te maken heeft bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Onze partners