Moet de erfbelasting naar omlaag? Stel uw vraag aan fiscaal expert Michel Maus

26/01/18 om 14:00 - Bijgewerkt op 16/02/18 om 14:37

Hebt u een originele en relevante vraag voor professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB)? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moet de erfbelasting naar omlaag? Stel uw vraag aan fiscaal expert Michel Maus

Michel Maus © Belga

Mail uw naam, adres en vraag voor Michel Maus naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Dit najaar moet er een nieuwe, vereenvoudigde erfbelasting ingaan, dus de laatste weken slaan de verschillende partijen ons om de oren met voorstellen. Zo pakte de N-VA uit met het voorstel om kinderen tot 21 jaar volledig vrij te stellen van de erfbelasting, net als de langstlevende partner. Al zou dat laatste te duur zijn, dus stelt de partij voor om te beginnen met een belastingvrije som. Bovendien wil de N-VA singles de kans geven om een 'beste vriend' uit te kiezen die mag erven aan het laagste tarief.

Het voorstel waarmee SP.A op de proppen kwam was, zeker voor een linkse partij, nog een stuk radicaler: de socialisten willen een belastingvrije som van 250.000 euro. Niet per erfenis, maar op het totale bedrag aan erfenissen en schenkingen op een mensenleven. En ten slotte is er nog Open VLD, dat ook pleit voor een belastingvrije som, en vervolgens één tarief voor iedereen, een soort 'vlaktaks'.

De vraag is: hoe rechtvaardig zijn al deze voorstellen? Voor de meeste kiezers - vaak ijverige spaarders die hun kinderen na hun dood zoveel mogelijk willen doorgeven - klinkt dit allemaal als muziek in de oren. Sommigen pleiten zelfs voor de volledige afschaffing van de erfbelasting, net als in 10 van de 28 EU-landen. Ten slotte gaat het om opgebouwd vermogen, met geld waarop al belastingen (op arbeid) zijn betaald. Al is dat een genuanceerd verhaal: veel vermogen wordt generaties lang doorgegeven. Kunnen erfgenamen nog aanspraak maken op belastingen die honderd jaar geleden werden betaald?

Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook radicale voorstellen mogelijk. Grote erfenissen leiden vaak tot een ongelijke start. Zou het niet rechtvaardig zijn om ze af te schaffen? Alle bezit gaat bij een overlijden naar de staat, waardoor iedereen gelijk aan de start komt. Het zou mensen misschien stimuleren om meer te schenken en uit te geven bij leven, wat niet slecht is voor de economie?

En dan nog één punt: de vrijstelling op de gezinswoning. Die staat bij geen enkele partij ter discussie. Maar is dit wel rechtvaardig? Fiscaal expert Marc Delanote (VUB) maakte in De Morgen toch enkele kanttekeningen. Is het eerlijk dat de bezitter van een grote villa meer voordelen heeft dan de bezitter van een rijhuis? En huurders vallen door dit systeem helemaal uit de boot. Tijd om ook dit te herbekijken?

Michel Maus is professor Fiscaal Recht aan de VUB en mede-oprichter van het advocatenkantoor Bloom. Hij is ook een veelgevraagd opiniemaker en schreef verschillende boeken over fiscaliteit, waaronder Onterf de fiscus.

Lees meer over:

Onze partners