Miserietaks: ‘Zat Ben Weyts een aantal weken op Antarctica?’

Ben Weyts (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) © BELGA

De verdeeltaks blijft voor discussie zorgen. Volgens SP.A doet N-VA de waarheid geweld aan als ze zegt dat de socialisten ‘in 2012 juist vragende partij voor die lastenverhoging waren’.

‘De miserietaks was geen voorstel van SP.A. Wie dat zegt, doet de waarheid geweld aan. Maar misschien genoot Ben Weyts toen van een lange vakantie ergens op Antarctica? In ieder geval heeft hij ons verzet van toen dan blijkbaar gemist’, zo reageert SP.A-fractieleider Bart Van Malderen op de kritiek uit N-VA-hoek.

Donderdag liet Van Malderen al verstaan dat zijn partij de miserietaks na 25 mei graag ziet verdwijnen. Volgens Van Malderen heeft zijn partij zich binnen de regering verzet tegen de taks, maar stond SP.A daarin geïsoleerd. ‘Als er na 25 mei een meerderheid kan worden op de been gebracht die de verdeeltaks weer schrapt of verlaagt, zullen wij dat toejuichen’, zo liet de SP.A’er optekenen.

N-VA-fetisjen

Bij N-VA reageerde men vrijdag ‘verbaasd’ op de uitspraken van Van Malderen. ‘Zij waren in 2012 juist vragende partij voor die lastenverhoging’, aldus ondervoorzitter Ben Weyts. ‘Klopt niet’, reageert Van Malderen. ‘Wie zegt dat wij de miserietaks hebben voorgesteld, doet de waarheid geweld aan.

Van Malderen kaatst de bal terug. ‘Er waren een aantal fetisjen, zoals de besparingsdrift. Men wou besparen op alles, ook op onderwijs. Daarnaast wilde men mordicus vasthouden aan het begrotingsevenwicht. Als je nu ziet dat we steeds kleine overschotten hebben geboekt, is dat misschien een teken dat het begrotingswerk niet zo fijnzinnig is uitgevoerd. Het klopt dat wij hebben voorgesteld om naast de besparingen een klein deel te laten komen van bijkomende inkomsten. Maar de verdeeltaks was voor alle duidelijkheid geen SP.A-voorstel.

Lode Vereeck (Open Vld) maakte bekend dat de heffing de Vlaamse regering in 2013 72 miljoen euro heeft opgebracht, een stijging van 37 procent vergeleken met 2012. Vereeck heeft zich altijd verzet tegen de ‘asociale’ maatregel en vindt dat ze best wordt afgeschaft.

Ook N-VA verzet zich nu

Ook N-VA zet intussen de deur open voor een afschaffing van de verdeeltaks. N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts zegt dat de N-VA binnen de Vlaamse regering het compromis over de verdeeltaks aanvaard heeft ‘om de begroting in evenwicht te houden en de sociale uitgaven te beschermen’. ‘Maar elke lastenverlaging kan vanzelfsprekend op onze steun rekenen’, aldus Weyts. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content