Als de instroom de komende maanden laag blijft, wil staatssecretaris Theo Francken (N-VA) het aantal opvangplaatsen afbouwen, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De daling is sinds begin dit jaar ingezet: in januari vroegen nog 2.842 mensen asiel aan, in februari maar 1.523 en in maart dus 1.374. In december vorig jaar klokte België nog af op liefst 5.238 aanvragen.

Het aantal van vorige maand ligt ook lager dan dat van maart vorig jaar (1.755) - vóór de vluchtelingencrisis dus losbarstte. Volgens experts heeft de forse daling veel te maken met het sluiten van de Balkanroute, waardoor veel vluchtelingen blijven vastzitten in Griekenland. Maar Francken (N-VA) denkt dat de vluchtelingenstroom uit Syrië, Afghanistan en Irak voorlopig laag zal blijven.

De lage instroom betekent ook dat niet alle opvangplaatsen die ons land de voorbije maanden uitbouwde, bezet zijn. 88 procent van de ongeveer 35.600 plaatsen zijn momenteel ingenomen. Als dat het geval is, trekt Francken naar het kernkabinet om het aantal opvangplaatsen af te bouwen. (Belga/JH)

Als de instroom de komende maanden laag blijft, wil staatssecretaris Theo Francken (N-VA) het aantal opvangplaatsen afbouwen, zo schrijft Het Laatste Nieuws.De daling is sinds begin dit jaar ingezet: in januari vroegen nog 2.842 mensen asiel aan, in februari maar 1.523 en in maart dus 1.374. In december vorig jaar klokte België nog af op liefst 5.238 aanvragen. Het aantal van vorige maand ligt ook lager dan dat van maart vorig jaar (1.755) - vóór de vluchtelingencrisis dus losbarstte. Volgens experts heeft de forse daling veel te maken met het sluiten van de Balkanroute, waardoor veel vluchtelingen blijven vastzitten in Griekenland. Maar Francken (N-VA) denkt dat de vluchtelingenstroom uit Syrië, Afghanistan en Irak voorlopig laag zal blijven. De lage instroom betekent ook dat niet alle opvangplaatsen die ons land de voorbije maanden uitbouwde, bezet zijn. 88 procent van de ongeveer 35.600 plaatsen zijn momenteel ingenomen. Als dat het geval is, trekt Francken naar het kernkabinet om het aantal opvangplaatsen af te bouwen. (Belga/JH)