De minnelijke schikking die het openbaar ministerie afsloot met Bois Sauvage heeft de schatkist verzekerd van 9 miljoen euro inkomsten in plaats van een onzekere gerechtelijke procedure te moeten afwachten. Dat stelden minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) tijdens het vragenuurtje in de Kamer, waar ze vragen kregen van alle Vlaamse fracties op de N-VA na. Voor Crombez blijft dergelijke minnelijke schikking de "beste slechte oplossing".

'Klassejustitie'

Het dossier handelt over de verkoop van een pakket Fortis-aandelen op de dag van de ontmanteling van de bankverzekeraar in oktober 2008. Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste, die zowel bestuurder van Fortis als Bois Sauvage was, zou de holding getipt hebben over de nakende ontmanteling van de bankverzekeraar, waarna Bois Sauvage nog snel een pakket aandelen van de hand gedaan zou hebben.

Handel met voorkennis is strafbaar, maar minister Turtelboom wees erop dat dit zeer moeilijk te bewijzen valt en dat 97 procent van de dossiers zonder gevolg geklasseerd worden. Turtelboom en Crombez verwierpen de kritiek van de oppositie, die het onder meer had over "klassejustitie".

Turtelboom vindt kritiek hypocriet

Turtelboom vond de kritiek hypocriet, terwijl Crombez erop wees dat de overtreders via de minnelijke schikking niet zonder betalen kunnen ontsnappen. Het is de "beste slechte oplossing", stelde hij.

"Justitie is geen incassobureau, maar moet waken over de wetten", vond Jean-Marie Dedecker (LDD). (Belga/AVE)

De minnelijke schikking die het openbaar ministerie afsloot met Bois Sauvage heeft de schatkist verzekerd van 9 miljoen euro inkomsten in plaats van een onzekere gerechtelijke procedure te moeten afwachten. Dat stelden minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) tijdens het vragenuurtje in de Kamer, waar ze vragen kregen van alle Vlaamse fracties op de N-VA na. Voor Crombez blijft dergelijke minnelijke schikking de "beste slechte oplossing".Het dossier handelt over de verkoop van een pakket Fortis-aandelen op de dag van de ontmanteling van de bankverzekeraar in oktober 2008. Voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste, die zowel bestuurder van Fortis als Bois Sauvage was, zou de holding getipt hebben over de nakende ontmanteling van de bankverzekeraar, waarna Bois Sauvage nog snel een pakket aandelen van de hand gedaan zou hebben. Handel met voorkennis is strafbaar, maar minister Turtelboom wees erop dat dit zeer moeilijk te bewijzen valt en dat 97 procent van de dossiers zonder gevolg geklasseerd worden. Turtelboom en Crombez verwierpen de kritiek van de oppositie, die het onder meer had over "klassejustitie". Turtelboom vond de kritiek hypocriet, terwijl Crombez erop wees dat de overtreders via de minnelijke schikking niet zonder betalen kunnen ontsnappen. Het is de "beste slechte oplossing", stelde hij. "Justitie is geen incassobureau, maar moet waken over de wetten", vond Jean-Marie Dedecker (LDD). (Belga/AVE)