Het federale regeerakkoord voorziet wel degelijk een loonsverlaging van 5 procent voor de ministers en staatssecretarissen. Dat bevestigt premier Elio Di Rupo in een persbericht.

De tabellen waarop N-VA zich beroept om te spreken van een verhoging met 8 procent, waren nog niet aangepast vanwege de snelheid waarmee de begrotingsdocumenten moesten worden ingediend, luidt het. Ook de werkingsbudgetten voor de kabinetten gaan wel degelijk omlaag. "Het is evident dat de maatregelen integraal zullen worden uitgevoerd. Dat kan niet anders", benadrukt Di Rupo, verwijzend naar de budgettair moeilijke periode waar ons land door moet. "Het is in die context absoluut noodzakelijk dat de regeringsleden en de ministeriële teams, zoals alle burgers, bijdragen aan de inspanningen om de publieke financiën op orde te krijgen."

Voor de implementatie van de loonsverlaging is al een omzendbrief voorbereid. Ook voor de kabinetten is een aanzienlijke verlaging van de budgetten voorzien, verduidelijkt de premier voorts. Daarvoor legde de ministerraad in december al een enveloppe vast, waardoor de werkingskosten met 15 procent dalen (9 miljoen euro). Het aantal kabinetsmedewerkers daalt dan weer tot 827, tegenover 932 bij de start van de vorige legislatuur.

Verwarring is begrijpelijk

De verwarring over de cijfers wijt premier Di Rupo aan de begrotingstabellen die de parlementsleden hebben ontvangen. Gezien de snelheid waarmee de begroting moest worden ingediend - voor 31 december 2011 - zijn die tabellen niet meer aangepast. "De vragen die bepaalde parlementsleden nu stellen, zijn dus begrijpelijk", aldus nog Di Rupo. De administratie bereidt een amendement voor dat de volledige uitvoering van de beslissingen regelt. (Belga/INM)

Het federale regeerakkoord voorziet wel degelijk een loonsverlaging van 5 procent voor de ministers en staatssecretarissen. Dat bevestigt premier Elio Di Rupo in een persbericht. De tabellen waarop N-VA zich beroept om te spreken van een verhoging met 8 procent, waren nog niet aangepast vanwege de snelheid waarmee de begrotingsdocumenten moesten worden ingediend, luidt het. Ook de werkingsbudgetten voor de kabinetten gaan wel degelijk omlaag. "Het is evident dat de maatregelen integraal zullen worden uitgevoerd. Dat kan niet anders", benadrukt Di Rupo, verwijzend naar de budgettair moeilijke periode waar ons land door moet. "Het is in die context absoluut noodzakelijk dat de regeringsleden en de ministeriële teams, zoals alle burgers, bijdragen aan de inspanningen om de publieke financiën op orde te krijgen." Voor de implementatie van de loonsverlaging is al een omzendbrief voorbereid. Ook voor de kabinetten is een aanzienlijke verlaging van de budgetten voorzien, verduidelijkt de premier voorts. Daarvoor legde de ministerraad in december al een enveloppe vast, waardoor de werkingskosten met 15 procent dalen (9 miljoen euro). Het aantal kabinetsmedewerkers daalt dan weer tot 827, tegenover 932 bij de start van de vorige legislatuur. Verwarring is begrijpelijk De verwarring over de cijfers wijt premier Di Rupo aan de begrotingstabellen die de parlementsleden hebben ontvangen. Gezien de snelheid waarmee de begroting moest worden ingediend - voor 31 december 2011 - zijn die tabellen niet meer aangepast. "De vragen die bepaalde parlementsleden nu stellen, zijn dus begrijpelijk", aldus nog Di Rupo. De administratie bereidt een amendement voor dat de volledige uitvoering van de beslissingen regelt. (Belga/INM)