De ministers-presidenten van de deelstaten zullen nog even moeten wachten op een 'upgrade' in de protocollaire rangorde. Zowel Geert Bourgeois (N-VA) als Paul Magnette (PS) vindt dat de regionale regeringsleiders net na de premier thuishoren, maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft nog geen knopen doorgehakt.

Bourgeois wil al langer de intra-Belgische protocolafspraken aanpassen. Hij vindt dat de Vlaamse minister-president in het protocol meteen na de eerste minister zou moeten komen, dus voor de federale ministers en staatssecretarissen. Ook zijn Waalse evenknie Magnette zit op die lijn.

21 juli

Bevoegd minister Jambon liet eerder dit jaar verstaan dat hij de rangorde tegen "de volgende nationale feestdag" wilde herzien. Op enkele dagen van 21 juli valt op zijn kabinet echter te horen dat het nog niet voor meteen zal zijn. Er zijn al werkgroepen rond georganiseerd, maar op politiek niveau is nog niet getrancheerd, luidt het.

De zaak blijft dus nog even bij het oude. De regionale ministers-presidenten moeten daardoor niet alleen de federale ministers en staatssecretarissen boven zich dulden, maar onder meer ook de buitenlandse ambassadeurs, de eerste voorzitter van het Rekenhof en de auditeur-generaal van de Raad van State. (Belga/TE)

De ministers-presidenten van de deelstaten zullen nog even moeten wachten op een 'upgrade' in de protocollaire rangorde. Zowel Geert Bourgeois (N-VA) als Paul Magnette (PS) vindt dat de regionale regeringsleiders net na de premier thuishoren, maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft nog geen knopen doorgehakt. Bourgeois wil al langer de intra-Belgische protocolafspraken aanpassen. Hij vindt dat de Vlaamse minister-president in het protocol meteen na de eerste minister zou moeten komen, dus voor de federale ministers en staatssecretarissen. Ook zijn Waalse evenknie Magnette zit op die lijn. Bevoegd minister Jambon liet eerder dit jaar verstaan dat hij de rangorde tegen "de volgende nationale feestdag" wilde herzien. Op enkele dagen van 21 juli valt op zijn kabinet echter te horen dat het nog niet voor meteen zal zijn. Er zijn al werkgroepen rond georganiseerd, maar op politiek niveau is nog niet getrancheerd, luidt het. De zaak blijft dus nog even bij het oude. De regionale ministers-presidenten moeten daardoor niet alleen de federale ministers en staatssecretarissen boven zich dulden, maar onder meer ook de buitenlandse ambassadeurs, de eerste voorzitter van het Rekenhof en de auditeur-generaal van de Raad van State. (Belga/TE)