De strategische visie van minister Steven Vandeput (NV-A) voorziet in totaal 9,2 miljard euro aan investeringen in Defensie tussen nu en 2030. Het gaat daarbij onder meer om de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen (de vervanger van de F-16's) voor de luchtmacht, nieuwe fregatten en mijnenjagers voor de marine en nieuwe voertuigen voor de landmacht.

Voor dat laatste luik is er nu een nieuwe stap gezet. Tussen 2025 en 2030 komen er meer dan vierhonderd nieuwe voertuigen: 60 mediane gevechtsvoertuigen van het type 'Jaguar' en 417 lichte gevechtsvoertuigen van het type 'Griffon'. Ze zullen de huidige Piranha- en Dingo-gevechtsvoertuigen vervangen.

Voor de aankoop zal ons land een partnerschap sluiten met Frankrijk, waar het leger dezelfde voertuigen zal aankopen. Dat biedt voordelen op het vlak van training, opleiding en logistiek. Volgens minsiter Vandeput wordt op die manier 'van onderen uit' ook gewerkt aan een 'meer Europese Defensie'.

'De regering kiest er expliciet voor om de bestaande gemotoriseerde landstrijdkrachten te moderniseren zodat deze het speerpunt kunnen blijven voor de Belgische inzet in het kader van de collectieve veiligheid. De nieuwe gevechtsvoertuigen zijn noodzakelijk om te kunnen blijven een rol spelen in operaties én om de individuele veiligheid van de militairen te kunnen garanderen', zegt minister Vandeput.

.

De strategische visie van minister Steven Vandeput (NV-A) voorziet in totaal 9,2 miljard euro aan investeringen in Defensie tussen nu en 2030. Het gaat daarbij onder meer om de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen (de vervanger van de F-16's) voor de luchtmacht, nieuwe fregatten en mijnenjagers voor de marine en nieuwe voertuigen voor de landmacht. Voor dat laatste luik is er nu een nieuwe stap gezet. Tussen 2025 en 2030 komen er meer dan vierhonderd nieuwe voertuigen: 60 mediane gevechtsvoertuigen van het type 'Jaguar' en 417 lichte gevechtsvoertuigen van het type 'Griffon'. Ze zullen de huidige Piranha- en Dingo-gevechtsvoertuigen vervangen. Voor de aankoop zal ons land een partnerschap sluiten met Frankrijk, waar het leger dezelfde voertuigen zal aankopen. Dat biedt voordelen op het vlak van training, opleiding en logistiek. Volgens minsiter Vandeput wordt op die manier 'van onderen uit' ook gewerkt aan een 'meer Europese Defensie'. 'De regering kiest er expliciet voor om de bestaande gemotoriseerde landstrijdkrachten te moderniseren zodat deze het speerpunt kunnen blijven voor de Belgische inzet in het kader van de collectieve veiligheid. De nieuwe gevechtsvoertuigen zijn noodzakelijk om te kunnen blijven een rol spelen in operaties én om de individuele veiligheid van de militairen te kunnen garanderen', zegt minister Vandeput. .