Minister Vandenbroucke: ‘We moeten méér testen’

Minister Frank Vandenbroucke © belga

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wordt er niet genoeg getest op corona. Hij wil ook een systeem uitrollen om afwijkende stalen van reizigers die potentieel besmet zijn te onderscheppen.

In België neemt het aantal coronabesmettingen weer toe. In de periode van 31 december tot en met 6 januari werden gemiddeld 1777 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd. Dat is een toename met 11 procent in vergelijking met de vorige periode, melt het gezondheidsinstituut Sciensano zondag.

Tijdens de eindejaarsperiode en de daaraan gekoppelde vakantiedagen hebben tot een kwart minder minder mensen zich laten testen, zo blijkt. Intussen ligt het aantal testen op gemiddeld 33.400 per dag, maar dat is niet voldoende volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

‘Méér testen’

‘We hebben in de kerstvakantie veel minder getest, waardoor we nu 25 procent meer testen registreren dan in de vergelijkingsperiode. Dat speelt mee op de achtergrond’, zei hij. Tegelijkertijd wordt er nog altijd minder getest dan voor de kerstvakantie, en dat moet beter, vindt Vandenbroucke, die iedereen met symptomen oproept zich te laten testen.

‘We moeten méér testen, benadrukte de minister in De Zevende Dag. ‘Bent u wat ziekjes of heeft u een vermoeden van covid? Laat u alstublieft testen’, klonk het. Dat een groot deel van de mensen die in de kerstvakantie op reis is geweest in een rode zone zich niet heeft laten testen, vindt Vandenbroucke ‘schandalig’.

Systeem voor afwijkende stalen

Zaterdag gaf minister Vandenbroucke de opdracht aan de taskforce testing, onder leiding van professor Herman Goossens, om een systeem uit te rollen, waardoor reizigers van wie het staal na een coronatest een afwijking vertoont meteen kunnen worden gecontacteerd en de gezondheidsinspectie actie onderneemt. Met een afwijkend staal verwijst de minister naar varianten van het coronavirus, zoals de coronavariant die nu in het Verenigd Koninkrijk circuleert.

‘Om een afwijking in het staal te zien, hoef je niet het volledige genoom te analysere’, benadrukte de SPA-vicepremier. ‘De PCR-test zelf kan dat al aantonen’, zei hij in De Zevende Dag.

‘Geen versoepelingen, wel sneller vaccineren’

Hoewel België het op dit moment beter doet dan de omringende landen, kan er volgens de minister nog geen sprake van zijn om de strenge maatregelen los te laten. ‘Nu doen we het inderdaad beter, maar het is hout vasthouden. Dit vraagt nog inspanningen en bijkomende inspanningen om een derde golf te vermijden’, zei hij.

Het Overlegcomité komt op 22 januari opnieuw bijeen voor een evaluatie van de situatie. ‘Als we kunnen versoepelen, zijn de contactberoepen bij de eerste groep’, aldus Vandenbroucke. Maar de beslissing daarover zal afhangen van de cijfers.

Het vooruitzicht van een versnelde vaccinatie moet mensen motiveren om nog even ‘op de tanden te bijten’, zei de minister van Volksgezondheid nog. ‘Je wandelt bergop en het is slecht weer, maar je ziet de berghut liggen: dan houd je vol. Dit is hetzelfde’, besloot hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content