Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib ontmoet Amerikaanse ambtgenoot Anthony Blinken in Boekarest

Hadja Lahbib (MR). © Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft woensdag een ontmoeting met haar Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken in Boekarest, in de marge van de NAVO-vergadering daar. Dat blijkt uit een aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie merkt in die aankondiging ook op dat de agenda van Blinken kan wijzigen.

De ontmoeting staat momenteel gepland om 10.35 uur lokale tijd (9.35 uur Belgische tijd). Blinken zal ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, spreken om 11.45 uur lokale tijd.  Lahbib ontmoette afgelopen weekend nog Koeleba in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze was daar samen met premier Alexander De Croo voor een onaangekondigd bezoek.

De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken komen woensdag voor de tweede dag op rij bijeen in het Roemeense Boekarest. Aan de gesprekken op woensdag nemen ook de ministers van Finland en Zweden – waarvan de toetredingsprocedure loopt – en van Bosnië en Herzegovina, Georgië en Moldavië deel. De NAVO beschouwt de gebieden in westelijke Balkan en rond de Zwarte Zee immers als strategisch belangrijk.

Na de vergaderingen van dinsdag beloofde de NAVO alvast Oekraïne meer hulp te zullen bieden. In een gezamenlijke verklaring die de ministers dinsdag hebben aangenomen, staat dat de alliantie onder andere zal helpen in het herstel van de energie-infrastructuur van Oekraïne.

Partner Content