Minister Reynders hoopvol over Belgische kansen om verkozen te worden in VN-Veiligheidsraad

Koning Filip en koningin Mathilde luisteren naar een toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, New York, 23 april 2018 © BELGA

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zich dinsdag optimistisch uitgelaten na de inspanningen die België leverde om zijn kandidatuur kracht bij te zetten voor een zetel in de Veiligheidsraad van 2019 tot 2020. Sinds zondag dingen het koningspaar en de minister van Buitenlandse Zaken naar de zetel van niet-permanent lid in de V-Raad via verschillende ontmoetingen, speeches en evenementen.

De Algemene Vergadering van de VN stemt hierover op 8 juni.

‘Ik ben van nature optimistisch en ik denk dat we een uitstekende campagne hebben gevoerd’, zei Reynders aan de pers.

Maandag verzekerde zijn Iraanse ambtgenoot Jaraf Zarif hem nog van zijn steun. Ook Albanië bevestigde om voor België te stemmen.

‘Het enige nadeel is dat de stemming geheim is’, zei Reynders met een knipoog, ervan overtuigd dat het niet alleen bij beloftes blijft op het moment van de stemming.

Reynders zei aan zijn gesprekspartners dat België geen nationale agenda te verdedigen heeft in de Veiligheidsraad. Op een moment dat verschillende landen de bilaterale relaties lijken te privilegieren ten dienste van hun eigen belangen, en dat permanente leden niet aarzelen om hun vetorecht te gebruiken, benadrukt hij dat België een belangrijke bijdrage kan leveren als pleitbezorger van multilateralisme.

Partner Content