Minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft vorige week een nota verspreid die moet aantonen dat Doel 1 probleemloos langer kan openblijven. Maar bij nader inzien bevat die nota misleidende informatie. Bovendien verzwijgt ze de herkomst ervan. De analyse komt niet van haar, maar van een advocatenkantoor. Marghem kopieerde en smukte op. Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en Le Soir op basis van informatie van Groen en Ecolo.

Vorige week gaf Marie Christine Marghem (MR) na lang aandringen van de oppositie in de Kamer haar juridische verdediging voor de levensduurverlenging van Doel 1 vrij. Tot ieders verrassing werd er geen getypt rapport rondgedeeld, maar een handgeschreven tekst van de minister. Volgens Groen is dat omdat Christine Marghem de echte herkomst van de tekst wil verdoezelen.

90 procent gekopieerd

Het gaat immers niet om haar eigen analyse, maar die van het advocatenkantoor Janson Baugniet. Begin deze maand leverde dat kantoor een advies aan Marghem. Haar handgeschreven nota blijkt voor 90 procent gekopieerd van Baugniet. Hele paragrafen zijn exact hetzelfde. Marghem wilde gisteren alleen kwijt dat ze 'zich gebaseerd heeft op het advies van haar kabinet en dat van Directoraat-Generaal Energie, dat zich door dit advocatenkantoor laat adviseren'.

'De minister liegt het parlement voor', reageert Kristof Calvo (Groen). Ze houdt informatie bewust achter. Dit bewijst hoe Marghem kost wat kost de kerncentrales langer wil laten draaien.' (Belga/AVE)

Minister voor Energie Marie Christine Marghem (MR) heeft vorige week een nota verspreid die moet aantonen dat Doel 1 probleemloos langer kan openblijven. Maar bij nader inzien bevat die nota misleidende informatie. Bovendien verzwijgt ze de herkomst ervan. De analyse komt niet van haar, maar van een advocatenkantoor. Marghem kopieerde en smukte op. Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws en Le Soir op basis van informatie van Groen en Ecolo.Vorige week gaf Marie Christine Marghem (MR) na lang aandringen van de oppositie in de Kamer haar juridische verdediging voor de levensduurverlenging van Doel 1 vrij. Tot ieders verrassing werd er geen getypt rapport rondgedeeld, maar een handgeschreven tekst van de minister. Volgens Groen is dat omdat Christine Marghem de echte herkomst van de tekst wil verdoezelen.Het gaat immers niet om haar eigen analyse, maar die van het advocatenkantoor Janson Baugniet. Begin deze maand leverde dat kantoor een advies aan Marghem. Haar handgeschreven nota blijkt voor 90 procent gekopieerd van Baugniet. Hele paragrafen zijn exact hetzelfde. Marghem wilde gisteren alleen kwijt dat ze 'zich gebaseerd heeft op het advies van haar kabinet en dat van Directoraat-Generaal Energie, dat zich door dit advocatenkantoor laat adviseren'. 'De minister liegt het parlement voor', reageert Kristof Calvo (Groen). Ze houdt informatie bewust achter. Dit bewijst hoe Marghem kost wat kost de kerncentrales langer wil laten draaien.' (Belga/AVE)