Minister Labille wil toplonen overheidssector aanpakken

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wil paal en perk stellen aan de hoge toplonen in de openbare sector. Die moeten dringend omlaag, vindt hij.

“Men moet zich de vraag stellen of het normaal is dat de manager van een overheidsbedrijf tien keer meer verdient dan de eerste minister. Mijn antwoord is een duidelijk ‘nee'”, zegt Labille dinsdag in een interview met de gratis krant Metro.

Extraatjes

De minister zal na het begrotingsoverleg rond de tafel gaan zitten met de andere regeringspartijen om de lonen van topmanagers te beperken, zoals in het regeerakkoord staat. Volgens Labille is er al de nodige eensgezindheid over het inperken van de extraatjes, zoals gouden parachutes of aandelenopties, maar nog niet over het salaris zelf.

Beste managers

“Het regeerakkoord specificeert niet op welk niveau de salarissen moeten worden vastgelegd. Zolang dat niet duidelijk is, raken we er niet uit”, luidt het. De PS’er pleit alvast voor een gedifferentieerde aanpak, waarbij iedere sector apart bekeken wordt. Dit om te vermijden dat de private sector met de beste managers aan de haal gaat. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content