Minister Galant wil sociale verkiezingen bij de NMBS

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant heeft aan de ministerraad een hervorming van de wet op de openbare bedrijven voorgesteld. Die hervorming moet de sociale relaties binnen de spoorwegen hervormen, zo schrijft Le Soir zaterdag.

De minister stelt onder meer voor om de vakbondsvertegenwoordiging bij bijvoorbeeld de NMBS te hervormen. Zo wil ze in 2018 voor het eerst sociale verkiezingen bij het spoor.

De liberale vakbond zou baat hebben bij dergelijke hervorming omdat ze opgenomen zou worden in alle overlegorganen. In bepaalde organen zijn nu enkel de twee grote bonden, ACV Transcom en ACOD Spoor, opgenomen. De verdeling van toelagen voor de bonden, ongeveer 6 miljoen euro per jaar, zou zou ook hervormd kunnen worden.

De minister mikt op sociale verkiezingen bij de spoorwegen in 2018. Dat zou een primeur zijn, want nu worden de personeelsvertegenwoordigers aangeduid op basis van het aantal aangesloten leden bij de bonden, volgens de bijdragen. Ook de aanstelling van twee onafhankelijke bestuurders ligt op de tafel. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content