Minister Demir opent ‘krachtigste windpark van Vlaanderen’

Vlaamse regering "erg bezorgd" over klimaatwet Europese Commissie © belga

Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft maandag, op de Internationale Dag van de Wind, de werf van het Storm-windpark in de nabijheid van de Nyrstar-site in Pelt officieel geopend.

Het windpark dat Demir zopas officieel heeft geopend, moet het meest performante windpark van Vlaanderen worden en zal voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo’n 8.000 gezinnen. ‘Projecten zoals het windpark in Pelt zijn cruciaal als we onze hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen willen halen’, zegt Demir.

Het windpark ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals in Pelt zal bestaan uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m.

Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen windturbines met dergelijke dimensies worden gebouwd. Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo. Een groot deel van de groene stroom wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.

Momenteel wordt de bekabeling van de windturbines aangelegd. De bouw van de turbines zelf staat gepland in het voorjaar van 2021. De ingebruikname is voorzien voor de zomer van 2021.

De windturbines in Pelt worden verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen, zodat ze automatisch stilgelegd kunnen worden als er grote zwermen vogels in aantocht zijn. ‘Naast het meest performante wordt dit ook het meest vogelvriendelijke windpark van het land. Daarmee bewijzen we dat energie en natuur wel degelijk hand in hand kunnen gaan’, aldus Demir.

Burgemeester van Pelt Franks Smeets (CD&V) hoopt dat het project een vervolg kan krijgen. ‘Nu de luchtmacht het luchtruim boven onze gemeente heeft vrij gegeven voor windturbines, werken we aan een windplan voor heel Nolimpark. Op die manier kunnen onze bedrijven zelf hun ‘schone’ energie opwekken en kan iedereen mee genieten van zuivere lucht en groene stroom’, legt Smeets uit.

‘Energie is een belangrijke kostfactor voor onze industrie’, vult Inge Schildermans, General Manager Nyrstar België, aan. ‘Alle maatregelen die wij en de overheid nemen om energie te verduurzamen en betaalbaar te houden verzekeren duizenden jobs in ons land.’

Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen windturbines zo dicht bij een militaire luchtvaartradar gebouwd worden. De radarinstallatie van Kleine Brogel bevindt zich namelijk op ongeveer negen kilometer van het windpark. ‘Dit windpark toont aan dat luchtvaartveiligheid en windenergie perfect kunnen samengaan’, zegt projectleider Dries Van Hooydonk van Storm.

Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel konden zich eind 2019 inschrijven op aandelen van de coöperatieve Storm om zo te delen in de winsten van de windturbines. Eén aandeel in de coöperatieve kostte 125 euro en elk gezinslid kon tot 24 aandelen kopen. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt 4 tot 6 procent, terwijl de coöperanten ook groene stroom aan een gunsttarief kunnen afnemen. In totaal investeerden 129 omwonenden mee in het windpark, goed voor een bedrag van 353.750 euro. De totale investeringskost van het windpark ligt rond de 15 miljoen euro, volledig gefinancierd door privé-investeerders.

Partner Content