3M sluit saneringsovereenkomst van 571 miljoen met Vlaamse regering

Vervuiler 3M hoefde van de overheid alleen maar te voorkomen dat de vervuilingsvlek groter werd. © Image Desk

Chemiebedrijf 3M zal in totaal 571 miljoen euro betalen om de vervuiling door zijn fabriek in Zwijndrecht aan te pakken. Daarover heeft het een saneringsakkoord gesloten met de Vlaamse overheid.

In het bedrag van 571 miljoen is de 120 miljoen euro die het bedrijf eerder al beloofde, inbegrepen.  Belangrijk is dat de Vlaamse regering in de overeenkomst geen afstand van geding doet, wat betekent dat ze later meer geld van het Amerikaanse bedrijf kan eisen als dat nodig zou blijken. 3M had al 115 miljoen euro uitgetrokken voor milieutechnologie op de site in Zwijndrecht, en 5 miljoen euro steun aan lokale landbouwers. Daar komen nu dus nog verschillende sommen bij.

Het bedrijf betaalt 250 miljoen euro voor dringende saneringen, inclusief de 150 miljoen euro die in maart al was aangekondigd. Het geld zal onder meer dienen om de grond in de woonwijken in de buurt te saneren. De Vlaamse regering krijgt een schadevergoeding van 100 miljoen euro. Ze kan dat geld gebruiken naar eigen goeddunken met betrekking tot de PFAS-problematiek rond de fabriek.  Nog eens 100 miljoen euro gaat naar het Oosterweelproject. De PFOS-vervuiling werd ontdekt tijdens die werken. Tot slot zal 3M afzien van het recht op zowat 1,3 miljoen euro aan overheidssubsidies.

Protest

Oppositiepartij Groen heeft kritiek op de saneringsovereenkomst die de Vlaamse regering heeft gesloten met chemiebedrijf 3M. Parlementslid Mieke Schauvliege wijst erop dat er al een deal gemaakt is nog voor het openbaar onderzoek volledig is afgerond. “De deal is beklonken voor het eigenlijke prijskaartje gekend is’, zegt Schauvliege.

Volgens Groen is het onmogelijk om te zeggen of 571 miljoen euro voldoende zal zijn om de volledige impact van de vervuiling aan te paken. ‘Het onderzoek in de omgeving van 3M, onder andere op de Oosterweelsite, loopt nog. Zolang we niet weten wat de effectieve impact is van de PFOS-vervuiling in de omgeving, weten we ook niet hoe groot het eigenlijke prijskaartje is’, zegt parlementslid Mieke Schauvliege. ‘Het is dus maar te hopen dat de bedragen in deze deal voldoende zullen zijn, anders komt miljardenbedrijf 3M er opnieuw erg gemakkelijk vanaf.’

Volgens Schauvliege laat de deal ook nog wat vragen open. Wat bijvoorbeeld met de verdere vervuiling door de productie van PFAS? “Wat betekent deze deal voor hun verantwoordelijkheid voor vervuiling die ze vandaag veroorzaakt? Zullen ze daar nog verantwoordelijk voor gesteld kunnen worden of moet deze deal ook dat afdekken?”, vraagt de Groen-politica zich af.

Partner Content