François Bellot laat de wet daarvoor aanpassen, melden de kranten van Mediahuis. Vandaag mogen immers alleen agenten met eigen ogen de inbreuk vaststellen, maar vanaf volgend jaar moeten ook onbemande camera's, zoals flitspalen en trajectcontroles, dat kunnen. De ingreep moet het aantal boetes, nu amper 500 per jaar, fors de hoogte injagen.

Rechtsgrond

'Het zal niet een ambtenaar van de FOD Mobiliteit zijn die vaststellingen doet en sancties oplegt aan truckers die bij regenweer het inhaalverbod aan hun laars lappen', preciseert Bellots woordvoerder Jasper Pillen.

'Wat de minister doet met zijn ontwerp van Koninklijk Besluit, is een kader creëren, een rechtsgrond verschaffen op grond waarvan de politie dan vaststellingen kan doen en bekeuringen kan uitschrijven. De camera's die langs de autowegen zijn opgesteld, vallen overigens onder de bevoegdheid van het gewest.'

Ergernis

In de kranten reageert mobiliteitsorganisatie VAB alvast enthousiast. 'Eindelijk wordt het probleem aangepakt', zegt woordvoerder Maarten Matienko. 'Het inhalen bij regenweer staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, zo blijkt uit onze verkeersbarometer. Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk.'

Komen er ook andere overtredingen in aanmerking om via die onbemande camera's vastgesteld en gesanctioneerd te worden? 'Daar willen we nu geen commentaar op geven", aldus de woordvoerder van Bellot. 'Daarmee zouden we dan weer een ander debat openen. Dat moet eerst binnen de regering uitgeklaard worden.' (Belga/KVDA)

François Bellot laat de wet daarvoor aanpassen, melden de kranten van Mediahuis. Vandaag mogen immers alleen agenten met eigen ogen de inbreuk vaststellen, maar vanaf volgend jaar moeten ook onbemande camera's, zoals flitspalen en trajectcontroles, dat kunnen. De ingreep moet het aantal boetes, nu amper 500 per jaar, fors de hoogte injagen.'Het zal niet een ambtenaar van de FOD Mobiliteit zijn die vaststellingen doet en sancties oplegt aan truckers die bij regenweer het inhaalverbod aan hun laars lappen', preciseert Bellots woordvoerder Jasper Pillen. 'Wat de minister doet met zijn ontwerp van Koninklijk Besluit, is een kader creëren, een rechtsgrond verschaffen op grond waarvan de politie dan vaststellingen kan doen en bekeuringen kan uitschrijven. De camera's die langs de autowegen zijn opgesteld, vallen overigens onder de bevoegdheid van het gewest.'In de kranten reageert mobiliteitsorganisatie VAB alvast enthousiast. 'Eindelijk wordt het probleem aangepakt', zegt woordvoerder Maarten Matienko. 'Het inhalen bij regenweer staat in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer, zo blijkt uit onze verkeersbarometer. Bestuurders vinden het asociaal en gevaarlijk.' Komen er ook andere overtredingen in aanmerking om via die onbemande camera's vastgesteld en gesanctioneerd te worden? 'Daar willen we nu geen commentaar op geven", aldus de woordvoerder van Bellot. 'Daarmee zouden we dan weer een ander debat openen. Dat moet eerst binnen de regering uitgeklaard worden.' (Belga/KVDA)