In de Senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden werd een wetsvoorstel over minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven met een wisselmeerderheid goedgekeurd. De tekst bepaalt dat bijvoorbeeld het beheerscontract met de NMBS moet voorzien in een verbod op wilde stakingen.

'Minimale dienstverlening is onmogelijk'

Volgens Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbon ACOD, is de minimale dienstverlening bij de NMBS gewoon onmogelijk te realiseren wegens de fijnmazigheid van het spoornet. Hij wijst er op dat de NMBS zelf ook dat argument aanhaalt.

"Blijkbaar wil Ethienne Schouppe de geschiedenis ingaan als diegene die de minimumdienstverlening introduceerde bij de NMBS", haalt Stessens uit naar de voormalige NMBS-baas, die mee amendementen indiende om het wetsvoorstel te verfijnen. Ook Jean Pierre Goossens, topman van ACOD-spoor, vindt de stemming "olie op het vuur".

Agressie

Er bestaat een protocolakkoord om spanningen binnen het spoorbedrijf te ontmijnen en dat werkt goed, benadrukt hij. "Als er al spontane stakingen zijn, zijn die het gevolg van agressies of werkdruk. Men zou beter extra middelen voorzien in het beheerscontract om dat te vermijden", argumenteert de vakbondsleider.

"De NMBS krijgt allerlei verplichtingen opgelegd, maar geen middelen. Hoeveel burgemeesters zijn deze week niet langs geweest om een stopplaats te bepleiten in hun gemeente. Zulke stops kosten handenvol geld", haalt hij uit naar de politici. (Belga/AVE)

In de Senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden werd een wetsvoorstel over minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven met een wisselmeerderheid goedgekeurd. De tekst bepaalt dat bijvoorbeeld het beheerscontract met de NMBS moet voorzien in een verbod op wilde stakingen. 'Minimale dienstverlening is onmogelijk' Volgens Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbon ACOD, is de minimale dienstverlening bij de NMBS gewoon onmogelijk te realiseren wegens de fijnmazigheid van het spoornet. Hij wijst er op dat de NMBS zelf ook dat argument aanhaalt. "Blijkbaar wil Ethienne Schouppe de geschiedenis ingaan als diegene die de minimumdienstverlening introduceerde bij de NMBS", haalt Stessens uit naar de voormalige NMBS-baas, die mee amendementen indiende om het wetsvoorstel te verfijnen. Ook Jean Pierre Goossens, topman van ACOD-spoor, vindt de stemming "olie op het vuur". Agressie Er bestaat een protocolakkoord om spanningen binnen het spoorbedrijf te ontmijnen en dat werkt goed, benadrukt hij. "Als er al spontane stakingen zijn, zijn die het gevolg van agressies of werkdruk. Men zou beter extra middelen voorzien in het beheerscontract om dat te vermijden", argumenteert de vakbondsleider. "De NMBS krijgt allerlei verplichtingen opgelegd, maar geen middelen. Hoeveel burgemeesters zijn deze week niet langs geweest om een stopplaats te bepleiten in hun gemeente. Zulke stops kosten handenvol geld", haalt hij uit naar de politici. (Belga/AVE)