In de Vlaamse rand rond Brussel is om 7.00 uur het eerste Gordelfestival van start gegaan. Dat is de opvolger van De Gordel, waar vorig jaar na 32 edities een punt werd achter gezet. Het programma bestaat ook dit jaar nog vooral uit wandel- en fietsparcours, aangevuld met muziek, een toeristisch aanbod en andere sportieve activiteiten. Bloso blijft instaan voor het sportieve luik, maar vzw De Rand neemt de globale organisatie op zich.

115 kilometer fietsen rond Brussel

Vanaf 7.00 uur kan enkel worden gestart in de klassieke grote fietstocht rond Brussel, die dit jaar 115 km lang is. Vanaf 8.00 uur kunnen ook de vijftien andere sportieve parcours worden aangevat. De meeste parcours vertrekken vanuit de trefpunten in het provinciaal domein van Huizingen, het Bloso-domein in Hofstade en "focusgemeente" Pepingen. Op enkele locaties zoals in Hofstade (golf, hockey, zeilen, ...) kan je ook nog andere sporten beoefenen. Op een tiental plaatsen langs het parcours zijn optredens en randanimatie voorzien. Vrijdagavond was er al een muzikale opener in Huizingen waarvoor een duizendtal personen kwamen opdagen.

Vlaams Belang, Taal Aktie Komitee en Vlaamse Volksbeweging hekelen afzwakken Vlaamse karakter

Volgens de organisatoren blijft het Vlaamse karakter van de streek zoals voorheen een rode draad door het Gordelfestival en wordt iedereen op een positieve manier uitgenodigd om de kwaliteiten van deze regio te ontdekken. Organisaties zoals het Vlaams Belang, het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging hekelen echter het feit dat het Vlaamse karakter in het nieuwe Gordelfestival sterk werd afgezwakt en voeren daarom in de loop van de ochtend actie in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Het VB neemt ook de "nefaste gevolgen"van 50 jaar taalfaciliteiten voor de Vlaamse gemeenschap in de rand op de korrel.

Spijkers en glas in Sint-Genesius-Rode

Ondanks het feit dat het Gordelfestival een duidelijk minder politiek karakter heeft dan de vroegere Gordel, blijft ook dit gebeuren niet gespaard van sabotageacties, zij het in veel mindere mate dan vroeger. Rond 09.00 uur zondag werden in de omgeving van het station van Sint-Genesius-Rode spijkers en stukken glas aangetroffen op de 115 km lange fietsroute rond Brussel.

Volgens Eddy Frans van organisator vzw De Rand konden de spijkers en het glas snel worden verwijderd.

In de Vlaamse rand rond Brussel is om 7.00 uur het eerste Gordelfestival van start gegaan. Dat is de opvolger van De Gordel, waar vorig jaar na 32 edities een punt werd achter gezet. Het programma bestaat ook dit jaar nog vooral uit wandel- en fietsparcours, aangevuld met muziek, een toeristisch aanbod en andere sportieve activiteiten. Bloso blijft instaan voor het sportieve luik, maar vzw De Rand neemt de globale organisatie op zich.115 kilometer fietsen rond BrusselVanaf 7.00 uur kan enkel worden gestart in de klassieke grote fietstocht rond Brussel, die dit jaar 115 km lang is. Vanaf 8.00 uur kunnen ook de vijftien andere sportieve parcours worden aangevat. De meeste parcours vertrekken vanuit de trefpunten in het provinciaal domein van Huizingen, het Bloso-domein in Hofstade en "focusgemeente" Pepingen. Op enkele locaties zoals in Hofstade (golf, hockey, zeilen, ...) kan je ook nog andere sporten beoefenen. Op een tiental plaatsen langs het parcours zijn optredens en randanimatie voorzien. Vrijdagavond was er al een muzikale opener in Huizingen waarvoor een duizendtal personen kwamen opdagen.Vlaams Belang, Taal Aktie Komitee en Vlaamse Volksbeweging hekelen afzwakken Vlaamse karakterVolgens de organisatoren blijft het Vlaamse karakter van de streek zoals voorheen een rode draad door het Gordelfestival en wordt iedereen op een positieve manier uitgenodigd om de kwaliteiten van deze regio te ontdekken. Organisaties zoals het Vlaams Belang, het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging hekelen echter het feit dat het Vlaamse karakter in het nieuwe Gordelfestival sterk werd afgezwakt en voeren daarom in de loop van de ochtend actie in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Het VB neemt ook de "nefaste gevolgen"van 50 jaar taalfaciliteiten voor de Vlaamse gemeenschap in de rand op de korrel. Spijkers en glas in Sint-Genesius-Rode Ondanks het feit dat het Gordelfestival een duidelijk minder politiek karakter heeft dan de vroegere Gordel, blijft ook dit gebeuren niet gespaard van sabotageacties, zij het in veel mindere mate dan vroeger. Rond 09.00 uur zondag werden in de omgeving van het station van Sint-Genesius-Rode spijkers en stukken glas aangetroffen op de 115 km lange fietsroute rond Brussel.Volgens Eddy Frans van organisator vzw De Rand konden de spijkers en het glas snel worden verwijderd.