Voor de invoering van de wietpas in Maastricht op 1 mei, had een op de vijf gecontroleerde mensen drugs op zak. Nu is dat bijna een op vijftien. Dat blijkt uit cijfers van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. De lokale politie voert aan de grensovergangen dagelijks controles uit in samenwerking met de federale politie, met als doel het drugstoerisme te ontraden.

Controles

"De afname blijkt uit de zichtbare afwezigheid van coffeeshopbezoekers in het straatbeeld en uit de cijfergegevens", zegt beleidsmedewerker Johnie Nijs van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. "In mei werden 561 auto's en 879 personen gecontroleerd. Slechts 62 van hen waren in het bezit van drugs."

Volgens Nijs blijkt de daling ook uit de controles van de lijnbussen. "Vroeger bracht een op de zes passagiers drugs mee vanuit Maastricht. Nu troffen we slechts zowat een op de honderd passagiers in het bezit van drugs aan", luidt het.

Arrestaties

Negenendertig bestuurders, die onder invloed van voornamelijk cocaïne en cannabis reden, moesten meteen hun rijbewijs inleveren voor vijftien dagen. Er werd ook een ontmantelde cannabisplantage ontdekt.

De voorbije maand werden ook vijf arrestaties verricht voor invoer en handel van cannabis of heroïne. Twee personen uit Luxemburg, bij wie in de kofferbak bijna 4 kilo wiet lag, zitten nog in de cel.

Wietpas

De omstreden wietpas werd ingevoerd op 1 mei. De pas maakt het voor niet-Nederlanders onmogelijk om drugs aan te kopen in de Nederlandse coffeeshops. Veel Belgen trokken voordien regelmatig de grens over om hun voorraad softdrugs aan te vullen.

Eerder deze week maakte burgemeester van Maastricht Onno Hoes al bekend dat dankzij de pas het buitenlandse drugstoerisme aan Nederlandse zijde zichtbaar afgenomen is. (Belga/GM)

Voor de invoering van de wietpas in Maastricht op 1 mei, had een op de vijf gecontroleerde mensen drugs op zak. Nu is dat bijna een op vijftien. Dat blijkt uit cijfers van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. De lokale politie voert aan de grensovergangen dagelijks controles uit in samenwerking met de federale politie, met als doel het drugstoerisme te ontraden. Controles "De afname blijkt uit de zichtbare afwezigheid van coffeeshopbezoekers in het straatbeeld en uit de cijfergegevens", zegt beleidsmedewerker Johnie Nijs van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. "In mei werden 561 auto's en 879 personen gecontroleerd. Slechts 62 van hen waren in het bezit van drugs." Volgens Nijs blijkt de daling ook uit de controles van de lijnbussen. "Vroeger bracht een op de zes passagiers drugs mee vanuit Maastricht. Nu troffen we slechts zowat een op de honderd passagiers in het bezit van drugs aan", luidt het. Arrestaties Negenendertig bestuurders, die onder invloed van voornamelijk cocaïne en cannabis reden, moesten meteen hun rijbewijs inleveren voor vijftien dagen. Er werd ook een ontmantelde cannabisplantage ontdekt. De voorbije maand werden ook vijf arrestaties verricht voor invoer en handel van cannabis of heroïne. Twee personen uit Luxemburg, bij wie in de kofferbak bijna 4 kilo wiet lag, zitten nog in de cel. Wietpas De omstreden wietpas werd ingevoerd op 1 mei. De pas maakt het voor niet-Nederlanders onmogelijk om drugs aan te kopen in de Nederlandse coffeeshops. Veel Belgen trokken voordien regelmatig de grens over om hun voorraad softdrugs aan te vullen. Eerder deze week maakte burgemeester van Maastricht Onno Hoes al bekend dat dankzij de pas het buitenlandse drugstoerisme aan Nederlandse zijde zichtbaar afgenomen is. (Belga/GM)